Erdély hétéves fejlesztési tervéről

2011-ben átfogó közvéleménykutatást végzett az RMDSZ térségünkben, s ennek az eredményei alapján dolgozták ki Erdélynek a 2014-2020 időszakra vonatkozó fejlesztési tervét.

A legfontosabb tudnivalókról Biró Rozália szenátorjelölt a szerdai sajtótájékoztatón számolt be. Mint mondta, a közvéleménykutatás folyamán mintegy 80 ezer erdélyi családhoz jutottak el, így a kutatás során hozzávetőleg 250 ezer személy véleményét vették figyelembe. A válaszok alapján dolgozták ki az Erdély 2020 elnevezésű programot, amely Erdélynek a lehívható uniós támogatásokra alapozott hétéves fejlesztési terve. A rendelkezésre álló összeg a jelenlegi adatok szerint hét évre mintegy 30 milliárd euró, tehát évente a szükséges beruházások 30%-át lehetne finanszírozni uniós forrásokból.

Vidékfjelesztésre hét év alatt 4,1 milliárd euró jutna, s a közvéleménykutatás tükrében ezen belül a legnagyobb összeget a falvak és községek újjáépítésére, a vállalatok és kitermelések fejlesztésére, illetve egyéb beruházásokra fordítanák.

Változtatni kell

A megkérdezettek 20%-a vélekedett úgy, hogy nagyszabású beruházásokra van szükség az egészségügyi és a szociális szolgáltatások terén. Ami a szociális problémákat illeti, a megkérdezettek nagy része szerint jelent problémát az iskola korai elhagyása, a túl kevés szociális és egészségügyi szolgáltatás, s a megkérdezettek 10%-a szerint a felnőttképzést kellene fejleszteni.

Az agrárpolitika terén is változtatásra van szükség, meg kell találni a módját a kistermelők, mikrovállalatok támogatására. Biró Rozália szerint mindenképp fontos ezen a téren a párbeszéd és előfordulhat, hogy az általuk javasoltak kompatibilisek legyenek az országos fejlesztési tervvel, illetve jól illeszkedjenek abba.

Régiók

A tervben az úgynevezett fejlesztési régiók létrehozatala is szerepel. A szenátorjelölt szerint első sorban nem az a fontos, hogy ezek megfeleljenek az EU elvárásainak, hanem hogy működőképesek legyenek. „Úgy véljük, hogy 14-15 régió nagyobb hajlékonyságot jelentene a közös célok és érdekek révén, viszont a régiók mérete nem kellene akkora legyen, hogy nehezen koordinálhatóvá váljanak” – fejtette ki.