Erdély Diákszemmel: eredményhirdetés

Erdély Diákszemmel: eredményhirdetés
Az „Erdély diákszemmel” honismereti pályázat lezárult a 2014. évre. A nyár folyamán beérkezett 162 pályamű kiértékelése megtörtént mind a közönség, mind a szakmai zsűri által.

A sok színvonalas munka rangsorolása nem volt könnyű munka, hiszen sok diák anyait-apait beleadva kutatott, dolgozott, hogy saját települését minél alaposabban bemutassa. A rajz-, esszé- és tanulmány kategóriákban az első osztályos kisiskolásoktól az egyetemistákig mindenki kaphatott feladatot. Erdély 11 megyéjének 70 településéről érkeztek munkák, így nagyon örültünk, hogy láttuk, nem csak a székelyföldi tömbmagyarságban élő diákokat mozgatta meg felhívásunk, hanem a szórványban élő fiatalokhoz is eljutott hírünk.
A diákok megszólítását igyekeztünk nem a véletlenre hagyni, így az interneten és írott sajtón kívül az iskolák és ifjúsági szervezetek közvetlen megszólítása is eredményesnek bizonyult.
A pályamunkák a pályázat lejárta után is megtekinthetőek/olvashatóak maradnak a www.erdelydiakszemmel.ro honlapon. Ugyanitt megtalálható az eredményhirdetés és a díjak elosztása is. Sok-sok diák kap értékes nyereményeket, melyeket partnereink, támogatóink és saját forrásaink jóvoltából osztunk ki. Így a zsűri nagydíja mellett a közönségszavazás nyertesét és az Élő Erdély Egyesület díját pályázati (Magyarország Külügyminisztériuma) és saját forrásokból adjuk át, de emellett partnereink – az EJKE (Erdélyt Járók Közhasznú Egyesülete), a Művelődés Könyvkiadó, a Székelyföldi Legendárium és a Zöld Székelyföld Egyesület – is különböző díjakkal járultak hozzá a munkák értékeléséhez, a diákok biztatásához. Így összesen 42 díj kerül kiosztásra a következőképpen:

Honismereti rajzpályázat (I-IV. osztály)

Zsűri díja (200 lej értékű képzőművészeti eszközcsomag): Egyed Barbara (Lövéte)
Közönségdíj (100 lej értékű könyvvásárlási utalvány): Szilágyi Tímea Dalma (Torda)
Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület különdíj (5.000 forint értékű tanszercsomag, EJKE hűtőmágnes, és a díjazott rajz közzététele az EJKE Tisztás című folyóiratában): Nagy Zsuzsa (Marosvásárhely)
Székelyföldi Legendárium különdíj (Legendárium ajándékcsomag): Siklódi Kristóf (Szentegyháza)
Zöld SzékelyFöld Egyesület különdíj (könyvcsomag az egyesület kiadványaiból): Földvári Annette (Torda)

Honismereti rajzpályázat (V-VIII. osztály)

Zsűri díja (200 lej értékű képzőművészeti eszközcsomag): Lázár Renáta (Torockó)
Élő Erdély Egyesület különdíj („Erdély elvarázsol” hímzett póló): Nemes Hortenzia (Csíkszereda)
Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület különdíj (5.000 forint értékű tanszercsomag, EJKE hűtőmágnes, és a díjazott rajz közzététele az EJKE Tisztás című folyóiratában): Varhanyovszki Réka (Máramarossziget)
Székelyföldi Legendárium különdíj (Legendárium ajándékcsomag): Szőcs Zoltán (Tusnád)
Zöld SzékelyFöld Egyesület különdíj (nyári táborozási lehetőség 10 diák részére): Bartis Emőke (Csíkszentkirály), Bálint Olga (Oroszhegy), Bálint Lázár (Oroszhegy), Cseh Eszter Alíz (Kőszegremete), Demeter Andrea Izabella (Sepsiszentgyörgy), Nemes Hortenzia (Csíkszereda), Regián Réka Kata (Madéfalva), Szabó Krisztián (Fenyéd), Varhanyovszki Réka (Máramarossziget) és Vitos Zoltán (Csíkszentkirály).

Honismereti esszépályázat (középiskolások)

Zsűri díja (500 lej): Farkas Boglárka Angéla (Biharpüspöki)
Közönségdíj (300 lej): Antal Előd (Gyergyócsomafalva)
Élő Erdély Egyesület különdíj (egyedi tervezésű „Erdély elvarázsol” övtáska, valamint ingyenes részvételi lehetőség a 2015-ös, IV. „Erdély elvarázsol” diáktáborban): Iepure Rudolf (Szilágygörcsöny)
Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület különdíj (10.000 forint értékű könyvvásárlási utalvány, EJKE póló, és a díjazott írás közzététele az EJKE Tisztás című folyóiratában): Farkas Gyula (Kisbacon)
Művelődés Könyvkiadó különdíj (könyvcsomag): Mihály Noémi (Kászonújfalu)
Zöld SzékelyFöld Egyesület különdíj (nyári táborozási lehetőség 10 diák részére): Antal Előd (Gyergyócsomafalva), Bodó Laura (Csíkszentimre), Farkas Gyula (Kisbacon), Fábián Ármin Vincentius (Szatmárnémeti), Kovács Csenge Apollónia (Gyulakuta), Köncse Balázs (Csíkbánkfalva), László Kinga Regina (Csíkszentimre), Onodi Henrietta (Csíkborzsova), Réti Ingrid Beáta (Vámosgálfalva) és Székely Angyalka Mária (Csíkrákos).

Honismereti tanulmánypályázat (főiskolások, egyetemisták, mesterisek)

Zsűri díja (1.500 lej): Péntek Tímea (Körösfő)
Közönségdíj (500 lej): Bajkó Roberta (Maroshévíz)
Élő Erdély Egyesület különdíj (egyedi tervezésű „Erdély elvarázsol” laptoptáska, valamint ingyenes részvételi lehetőség a 2015-ös, XI. Erdélytúrán, az egyesület honismereti biciklitúráján): Zaharia Gabriella Tímea (Mikola)
Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület különdíj (15.000 forint értékű könyvvásárlási utalvány, EJKE póló, és a díjazott írás közzététele az EJKE Tisztás című folyóiratában): Virág Tímea Helga (Bibarcfalva)
Művelődés Könyvkiadó különdíj (könyvcsomag): Péntek Tímea (Körösfő)
Zöld SzékelyFöld Egyesület különdíj (könyvcsomag az egyesület kiadványaiból): Virág Tímea Helga (Bibarcfalva).