Érdekellentétet állapítottak meg Markó Attilánál, a bukaresti kisebbségvédelmi hivatal volt vezetőjénél

Érdekellentétet állapítottak meg Markó Attilánál, a bukaresti kisebbségvédelmi hivatal volt vezetőjénél
Érdekellentétet állapított meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Markó Attilánál, a román kormány keretében működő Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának volt államtitkáránál – közölte a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző intézmény csütörtökön.

Az ANI közleménye értelmében Markó Attila, a hivatal vezetőjeként négy olyan szerződést írt alá, amelyek alapján a Romániai Magyar Jogászok Egyesülete (RMJE), amelynek ő maga is tagja volt, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A feddhetetlenségi ügynökség szerint Markó Attila jogászként maga is haszonélvezője volt azoknak a szakképzéseknek, amelyeket az RMJE a kisebbségvédelmi hivatal támogatásával szervezett.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa az ANI szerint ezzel megsértette a 2003-as összeférhetetlenségi törvény közigazgatási érdekellentétre vonatkozó cikkelyét. Az ANI szerint az érintetett írásban tájékoztatták minderről, lehetőséget biztosítva számára, hogy maga is kifejtse álláspontját, de Markó Attila nem élt ezzel a védekezés jogával.

A közlemény szerint az érdekellentétre vonatkozó szabályok megsértése fegyelmi vétségnek minősül, amelyet az adott tisztség munkaköri szabályozása alapján büntetnek, a vétkest ugyanakkor három évre eltiltják bármilyen köztisztség viselésétől.

Tavaly áprilisban a legfelső bíróság elrendelte a korábban Magyarországra települt Markó Attila előzetes letartóztatását, akit egy – az ügyészek által törvénytelennek tartott – ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben való hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. A letartóztatási parancs végrehajtására a politikus távollétében nem került sor.

Az RMDSZ politikusa egy rádióinterjúban ezt követően kifejtette: nem bízik már a román igazságszolgáltatásban, miután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó református kollégium visszaszolgáltatása miatt 2014-ben három év felfüggesztett börtön büntetésre ítélték, és visszaállamosították az egyház iskolaépületét.

A volt államtitkár ártatlanságát hangoztatta azokban a kártérítési ügyekben, amelyekkel a Mikó-per után vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Markó Attila – aki egy korábbi kártérítési bizottság volt tagjaként került a DNA látókörébe – azzal érvelt: nem tartja jogszerűnek a kollektív felelősségre vonást egy egész testület esetében csak azért, mert annak valamelyik tagja esetleg korrupciós bűncselekményt követett el.

(MTI)

Címkék: ,