Épülhetnek a tanmedencék: keresik a kivitelezőket

Épülhetnek a tanmedencék: keresik a kivitelezőket
A Bihar Megyei Tanács alárendeltségében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség meghirdette a versenytárgyalást a székelyhídi és a diófási tanmedence megépítésére.

Az érdeklődő cégek az ajánlatokat október 22., illetve 26-áig tehetik le. Az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) már megtalálható a kiírás: kivitelezőt keresnek a két tanmedence megépítésére. „A diófási (Nucet) és a székelyhídi tanulómedencékről van szó, melyeknek a megépítésére kiírt versenytárgyalás dokumentációját október elején, a diófásit 1-jén, a székelyhídit 5-én töltöttük fel. A kivitelezőknek 21 nap áll rendelkezésükre, hogy beadják ajánlataikat. Máig több Bihar megyei cég is érdeklődött a műszaki feltételekről” – mondta Vitályos Barna, a Bihar Megyei Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség igazgatója. A feladatkiíró füzet szerint a leendő kivitelezőknek a szerződés aláírásától számítva 12 hónap áll rendelkezésükre a munkálat befejezésére. A diófási polgármesteri hivatal egy kisebb, egy medencés uszodát választott, míg Székelyhídon úgy határoztak, hogy a hagyományos méretű tanmedence mellé egy kisebbet is építtetnek a gyermekek részére. A műszaki tervek elkészítésére korábban kiírt versenytárgyalás nyertese, a Proexco Kft. november 7-éig kell befejezze a vaskohsziklási, a margittai és az érmihályfalvi tanmedencék terveit. A nagyszalontai és a belényesi uszodák műszaki tervezésére kiírt tender pedig kiértékelési szakaszban van.

Úszásoktatás

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke tudatta, mandátuma elején saját kezdeményezésére abban egyeztek meg a polgármesterekkel, hogy kilenc bihari városban építenek tanmedencét, ahol már a másodikos diákok számára is szerveznek majd úszásoktatást a testnevelés órák mellett.

A beruházások költségeit a megye saját költségvetéséből finanszírozza, a helyi önkormányzatok pedig a szükséges terület rendelkezésre bocsátásával és annak közművesítésével, illetve környezetének kialakításával, például a parkolóhelyek kiépítésével járulnak hozzá a beruházáshoz. „Ezek a projektek egyedülállók az országban, sehol máshol nem indult még el ilyen típusú és volumenű fejlesztés. A megyei tanács finanszírozásával Bihar megyében minden városban lehetőség lesz úszásoktatásra és a vízi sportok elsajátítására, ezáltal nemcsak a sport szeretetére, hanem az egészséges életmódra is neveljük a fiatalokat” – hangsúlyozta Pásztor Sándor. A Bihar Megyei Tanács elnöke hozzátette, most, két év után elkészültek a szükséges szaktanulmányok, és immár a megvalósítás szakaszába léphet az elképzelés.