Épül a PKE új székháza

Épül a PKE új székháza
Nagyvárad – A napokban fogtak neki a Partiumi Kersztény Egyetem új székházának felépítéséhez. A kolozsvári Decorint cégnek december 15-ig kell átadnia, hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Mintegy kilenc éve tették le az alapkövet, de szűk esztendők következtek, mondta Tőkés László, a Partiumi Keresztény Egyetem elnöke. „Hittel alapítottuk meg huszonöt évvel ezelőtt a Sulyok István főiskolát, hitben folytattuk a Partiumi Keresztény Egyetem megépítésével és ebben a hitben most sem csalatkoztunk” – tette hozzá.
Amint dr. János Szabolcs, az egyetem rektora elmondta, az épület a Sulyok István utcán lesz és zöld színű zsolnai porcelán díszíti majd az ablakokat, hasonlóképpen a Sas-palotához. Ide fog majd költözni a rektori hivatal, az egyetemi könyvtár, mely rég kinőtte eddigi helyét, továbbá nyolc új tantermet, raktárt és 150-200 helyes amfiteátrumot is terveztek az új épületbe. A beruházáshoz szükséges 1,3 millió eurót teljes egészében a magyar kormány biztosította. „A Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai kormányok ideje alatt ez elképzelhetetlen lett volna, politikai bosszú áldozatai voltunk” – mondta Tőkés László.
A Partiumi Keresztény Egyetem összesen egymilliárd forintnyi összeget kapott fejlesztésre, ebből a Zárda utcai „kis-Lorántffy” épületének alagsorát is felújították; mint megtudtuk, a reklámgrafikai szak számára alakítottak itt ki egy galériát, valamint egy pódiumbeszélgetésekre, könyvbemutatókra alkalmas multifunkcionális terem is létesült. Az ünnepélyes átadás jövő hét végén lesz.

Neumann Andrea