Épül a kilátó Hegyközszentimrén

Épül a kilátó Hegyközszentimrén
Megérkezett a tavaly tavasszal megígért támogatás, ennek látható nyoma, hogy látványosan haladt a hegyközszentimrei ravatalozó-kilátó megvalósítása. Az alapkövet több, mint 10 éve tették le.

A napokban Hegyközszentimrén járva (egy kis képzavarral élve) jó hírt láttunk: látványosan haladt annak a kápolnát és kilátót magába foglaló létesítmények az építése, melynek alapkövét már több, mint 10 éve, 2007 szeptemberében tették le. Az elmúlt évtizedben olyan sokszor foglalkoztunk a témával, hogy most nem térünk ki a részletekre, csupán arra, hogy a Wágner Péter Ybl-díjas építész által megálmodott épületegyüttes egyik részében ravatalozó lesz, a másik pedig egy kilátó, mely a Berettyó-völgyre nézve, mintegy zarándokhelyként őrizné a falu névadójának, egyszersmind az Árpád-házi szenteknek az emlékét.

Megjött a támogatás

A teljes megvalósításhoz sokszor sok helyről ígértek támogatást, legutóbb tavaly februárban Lezsák Sándor, az akkori Országgyűlés alelnöke. Ha az ígéret még tavaly tavasszal kézzel foghatóvá vált volna, az alapkőletétel 10. évfordulója akár avatóünnepség is lehetett volna. Nem lett. A minap látottak hatására újra kérdeztük a helyzetről Kucharszki Zoltán helyi tiszteletest, aki sok éves tapasztalatai nyomán meglehetős óvatossággal nyilatkozott. Elmondta, hogy a tavaly februárban megígért támogatás idén áprilisban meg is érkezett, ennek eredménye a látványos előrelépés. Óvakodna bármit is „elkiabálni”, de elképzelhető, hogy az alapkőletétel 11. évfordulóján, vagyis idén szeptemberben mégiscsak sor kerülhet az avatásra.

Rencz Csaba