EPP elnök: Johannis garantálhatja a jogállamiságot

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke
Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke
Klaus Johannisnak, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjének államfővé választása lehet a garancia arra, hogy Romániában független marad az igazságszolgáltatás, érvényesül a jogállamiság és folytatódik a korrupció elleni harc – hangoztatta kedden Bukarestben Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke az ACL vezetőivel tartott sajtóértekezletén.

Daul szerint Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő nem fogja tiszteletben tartani az EPP számára kiemelten fontos értékeket, amennyiben ő nyeri meg az elnökválasztást a vasárnapi második fordulóban.
Az EPP elnöke Traian Basescu távozó államfővel és az ernyőszervezet romániai tagpártjainak vezetőivel találkozott Bukarestben. Daul múlt héten nyilatkozatban buzdította őket: támogassák Johannist, de az EPP romániai tagjai közül nem mindenki sorakozott fel az Keresztény-liberális Szövetség versenyben maradt államfőjelöltje mögött.
Elena Udrea, a – Basescu védnökségével alakult – Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki az elnökválasztás első fordulójában a voksok 5,2 százalékát kapta, Joseph Daullal való keddi találkozója után azt mondta, hogy Ponta-ellenes szavazatra szólította fel választóit, de ez nem jelenti azt, hogy Johannist támogatja. Udrea szerint a PMP lesz az ellenzék legfontosabb pártja, akárki nyeri az elnökválasztást. Basescu korábban megerősítette: elnöki mandátuma lejártával maga is belép a PMP-be.
Hasonló Ponta-ellenes, de Johannist sem támogató álláspontra helyezkedett az EPP egyik legrégebbi romániai tagpártja, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt is, amely 1996-2000 között volt kormányon Romániában, azóta viszont nem sikerült önállóan parlamenti képviselethez jutnia.
Az EPP tagsággal rendelkező, ugyanakkor a Ponta-kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a múlt héten választói belátására bízta a döntést, hogy kit támogatnak a romániai elnökválasztás második fordulójában.
A néppárti tagok közül egyedül Monica Macovei, a független államfőjelöltként 4,4 százalékos eredményt elérő EP-képviselő jelentette ki, hogy Johannisra adja voksát, miután az ACL jelöltje vállalta, hogy teljesíti az EP-képviselő korrupcióellenes elvárásait.
Johannis korábban természetesnek nevezte, hogy a néppárti tagok őt támogassák, de nem tárgyalt velük. Múlt héten leszögezte, hogy nem alkudozik a kiesett jelöltekkel.
Joseph Daul keddi látogatását az ACL-székházban egy szokatlan incidens előzte meg: ismeretlenek több tucatnyi tyúkot dobtak át a kerítésen a jobbközép ellenzéki pártszövetség udvarára. A szárnyasokra (amelyek közül több elpusztult) egy-egy felirat volt felaggatva azzal a szöveggel, hogy “Johannis vagyok, félek a vitától”. A felirat arra utal, hogy Ponta és Johannis mindeddig nem tudott megegyezni egy nyilvános elnökjelölti vita feltételeiben, és egymást teszik felelőssé ennek elmaradásáért.