Építőteleppé válik Nagyvárad

Akt.:
Építőteleppé válik Nagyvárad
A cím nem metaforikusan értendő: Nagyvárad hamarosan egyetlen hatalmas összefüggő építőteleppé válik, ugyanis 2015-ben huszonöt infrastrukturális beruházást kell befejezni.

Az Európai Unió 2007–2014-es költségvetési ciklusában a váradi önkormányzat által uniós pályázatokon anyagi támogatást nyert fejlesztési projekteket 2015. december 31-ig be kell fejezni. Ha ezeknek a munkálatoknak a befejezése a következő év első negyedévére csúszik át, akkor a befejezéshez még szükséges költségeket az önkormányzatnak magának kell fizetnie, ha pedig azon a határidőn is túllépnek a kivitelezők, akkor az adott pályázat teljes összegét vissza kell fizetni. A nagyváradi önkormányzatnak még huszonöt uniós forrásokból megvalósuló, idén befejezendő fejlesztési pályázata van. Ezekre a beruházásokra – kiegészítve a Nagyváradi Vízműveknek a városban történő csatornahálózat-fejlesztési munkálataival – az Európai Uniótól összesen 195.755.535 eurót nyert el az önkormányzat. Ennek az összegnek egy részét már lehívták az elkezdett munkálatok költségeinek a fedezésére, de még így is maradt 136.426.773 euró, amit az önkormányzat lehívhat. A városnak emellett 35.002.678 eurónyi önrészt is kell biztosítania ezekhez a beruházásokhoz, de a költségvetésben nincs ennyi pénz erre a célra, ezért az önkormányzat hitelt vesz fel, és erről már tárgyalásokat is folytat az Európai Befektetési Bankkal. Mivel a tét óriási, az idő pedig kevés, ezért a munkálatokat gyakorlatilag egyszerre kell elvégezni, ami a fejet tetejére fogja állítani a várost. Nézzük a részleteket.

Építkezések

A múlt héten lapunk hasábjain már részletesen beszámoltunk két nagyszabású projektről, a nagyváradi vár felújításáról, illetve az új, gázturbinás hőerőmű építéséről, valamint a fűtésvezetékek cseréjéről, így ezekre most részletesebben nem térünk ki, csak annyit jegyzünk meg, hogy a Pasteur és a Sztaroveszky (Magheru) utcákon le fogják zárni az autóforgalmat a fővezeték-cserék miatt. Mircea Malan alpolgármester a beruházási projekteket ismertető pénteki sajtótájékoztatón elmondta: négy különálló projekt keretében összesen hatvannyolc tömbház hőszigetelését újítják fel az idén. Az Eurobusiness ipari parkban két uniós forrásból finanszírozott beruházás is zajlik összesen 80.839.600 lej értékben. A gyorsforgalmi út építése jelenleg is zajlik, és amint a Kálvária dombnál megépül a gyorsforgalmi út melletti támasztó fal, elkezdődhet a Gomba térségének átalakítási munkálata is. Szőllős lakónegyedben bővítik a termálvizes hőszolgáltató rendszert egy körülbelül 14 millió euró értékű projekt keretében. A terv szerint víz visszasajtoló kutakat építenek, 15,5 kilométernyi vezetéket fektetnek le.

Szent László tér

„A lehető legrövidebb időn belül megkezdjük a Szent László tér felújítási munkálatait” – jelentette be Mircea Malan. Az alpolgármester hozzátette, hogy ezt egy sor másik munkálat egészíti ki, úgy mint a villamossínek cseréje a Teleki (Városháza) és a Kossuth (Independentei) utcán, a sínek alatt húzódó csatornák áthelyezése a sínek és a járda közötti részre, a Kossuth utcai parkolóház építése, továbbá, ha szereznek rá anyagi támogatást, a Szent László híd felújítása és a Zöldfa (Alecsandri) utca sétáló utcává való átalakítása. Amennyiben sikeres lesz a forrásvadászat, akkor ezeket a munkálatokat is az idén kell majd befejezni. Az alpolgármester megjegyezte, hogy a Zöldfa utcán lévő ingatlanokat még az idén csatlakoztatják a város fűtésrendszeréhez, majd bejelentette: amint megkezdődnek a felújítási munkálatok a Szent László téren, lezárják az autóforgalmat mind a téren, mind pedig a Kossuth utcán. A forgalmat a Kapucinus (Mosoiu) és a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcákra irányítják át a munkálatok idejére: ezeket az utcákat kétirányúsítják, és megszüntetik az ottani parkolóhelyeket. A térfelújítás és a villamossínek cseréjének ideje alatt nem közlekedik majd villamos a Kossuth, a Telki és a Viétz (Decebal) úton, és Őssibe sem fog járni a 2-es villamos, helyüket villamospótló autóbuszok veszik majd át.

Sas-palota

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy nem vették át a Sas-palota mozaikburkolat-felújítási munkálatait, majd hozzátette: szerződést bontanak a kivitelező Marconst céggel, és új közbeszerzési eljárást indítanak arra a munkálatra. Kifizetik a Marconstnak azokat a munkálatokat, amelyeket megfelelően végzett el, viszont a cég büntetést kel majd fizessen az összességében elfuserált munkáért. Malan hozzátette, hogy az új kiírásban szerepelni fog a falak melletti szegélyek felújítása is, illetve a Sas-palotából megközelíthető belső udvar felé vezető passzázs szakasz mozaikburkolása is mintegy százhúsz méteres hosszúságban. Ugyanakkor közbeszerzést hirdetnek a Sas-palota belső falainak és kupolájának a felújítására, és csak miután ez a munkálat befejeződik, kezdődik el a padlózat újramozaikolása.

Még munkálatok

Ezt követően Ilie Bolojan polgármester vette át a szót, megemlítve, hogy uniós forrásból újítják fel az idén a vártemplomot, a Holdas templomot és az újvárosi református templomot, és már jól halad a Kossuth utcai neológ zsinagógának a felújítása, ezt az épületet elkészülte után galériaként fogják használni. Az Atelierelor utcán két ideiglenes szálló épül, az egyik gyakorlatilag már készen is van, a másik építését hamarosan elkezdik. A polgármester szerint az év végéig mindkét ingatlan, az utcaaszfaltozás és a zöldövezet kialakítása is befejeződik ott. Említést tett a bicikliutak építéséről is. A tervek szerint a már megépült kerékpárutakat meghosszabbítják Püspökfürdőig. Az elöljáró megemlítette a Norvég Alaptól nyert négymillió euróból épülő termálvizes hőközpont és a vezetékek kiépítésének munkálatait a sportiskola közelében. Ezt a beruházást most tendereztetik meg, és a kivitelezési szerződések aláírásáig remélhetőleg megoldódik a megyei tanács és a Selina cég közötti jogi vita annak a teleknek az ügyében, ahol a leendő vezeték fog remélhetőleg áthaladni.

Parkoló

A rogériuszi piac átalakítási munkálatai is javában zajlanak. Itt azért csúszott a kivitelezés befejezése, mert egy a piaccal összekötendő mélygarázst építenek a városi kórház melletti parkolóba, ott, ahol most a piacosok ideiglenesen árusítanak. A létesítmény kétszintes lesz, a földalatti részen a piaci árusok és az ottani egészségügyi létesítmények dolgozóinak lesznek fenntartva helyek kedvezményes parkolási bérletek fejében, a felszínen pedig a piacra jövő vásárlók, illetve a kórházba látogatók számára fenntartott parkolóhelyek lesznek. A létesítmény mintegy 5300 négyzetméteren terül majd el, és 410 parkolóhelyes lesz. Ilie Bolojan elmondta, hogy január 26-ig várják a polgárok észrevételeit a parkoló, valamint az ottani közlekedést átalakító tervekkel kapcsolatban, ugyanis a január 29-iki tanácsülésen szavazni fognak a projektről. Bolojan reményei szerint ezt követően beindítják a közbeszerzési eljárást, és már tavasszal, a piac felújításának végeztével hozzá is kezdhetnek a létesítmény megépítéséhez.

És még nincs vége

Bolojan a folytatásban megemlítette, hogy kiválasztották a nagyváradi városi strand akvaparkká való átalakítási munkálatainak a kivitelezőjét, remélhetőleg mihamarabb el lehet kezdeni ezt a munkálatot is. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a váradi körgyűrűn a félixfürdői és a nagyürögdi (Nojorid) kivezető szakaszon az idén építik meg a közúti felüljárót, de csak azután, hogy a környéken áthelyezik a csatornákat. Mivel a felüljáró tartópilléreit az út közepébe fúrják majd, ezért a két említett szakaszon csak egy-egy sáv lesz járható mindkét irányban. Végezetül bejelentette, hogy az idén épül fel a Partenie Cosma Gazdasági Líceum épületkomplexuma, amely egy huszonnégy tantermes iskolaépületből, egy sportteremből, egy internátusból, egy étkezdéből és egy tanároknak fenntartott, garzonlakásokat magában foglaló otthonból fog állni. A polgármester jelezte: a kivitelező megfeszített tempóban kell dolgozzon azért, hogy az idén mindezzel végezhessen. A polgármester végezetül említést tett a Nagyváradi Vízművek munkálatairól is, ennek kapcsán kijelentve azt, hogy a várasfenesi polgármestert rá kell bírni arra, hogy engedélyezze a csatornázási munkálatokat a településen, ellenkező esetben a csatornahálózat-fejlesztési projektben részt vevő települések, köztük Nagyvárad is azt kockáztatják, hogy elbuknak a projektből tízmillió eurót.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .