Építészeti öko-megoldások

Építészeti öko-megoldások
Nagyvárad- Kedd délután a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában szimpóziumot szerveztek az építészetben alkalmazható környezetbarát megoldásokról. Adrian Albuleţ műépítész tartott előadást.

 

A Romániai Építész Kamara váradi területi filiáléja február 5–7. között szakmai szimpóziumokat szervez a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. Az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjából finanszírozott, 2012. március 1. és 2013. február 20. között az Építész Szervezetek közötti Határon Átnyúló Együttműködés keretében gyakorlatba ültetett, Sikeres és megvalósult tervpályázatok Bihar, illetve Hajdú-Bihar megyében című program összköltségvetése 56 ezer euró, a hozzájárulás pedig 60–40 százalékban oszlik meg a Bihar megyei és Hajdú-Bihar megyei építész kamarák között, lévén, hogy előbbi a vezető partner. Közös céljuk minél hatékonyabban kihasználni a határ menti térség fejlesztésében rejlő lehetőségeket, főleg ami a közös urbanisztikai és tervezési stratégiák kidolgozását illeti, emellett pedig a minőségi elvárások fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet az építészetben.

Energiahatékonyság

Kedd délután Adrian Albuleţ műépítész, az egyik építkezési anyagokat gyártó cég marketing szakembere tartott vetített képes előadást főleg egyetemistákból álló hallgatóságának arról, hogy miért fontos környezetbarát megoldásokat alkalmazni ebben az iparágban is. Kiemelte: annak ellenére, hogy mikor építkezésekről esik szó, elsőként mindenkinek a beton, a tégla, a vas vagy a cement ugrik be, azért olyan természetes anyagokat is fel lehet használni, melyek védik a környezetet. Másik fontos szempont, hogy ezeknek az előállítási ciklusa rövid legyen, és kevés energiát fogyasszon, az ingatlanok megtervezésénél pedig az energiák újrahasznosításában rejlő lehetőségekre is figyeljünk oda. Például ún. zöld homlokzatokat alakítsunk ki, és ne ijedjünk meg attól, hogy a funkcionalitás egyik imperatívusza legyen az innováció.

Ciucur Losonczi Antonius