EP-választások és népszavazás Romániában

EP-választások és népszavazás Romániában
Romániában megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek, ahová több mint 18 millió állampolgárt várnak, hogy megválasszák európai parlamenti képviselőiket, és egyben a Traian Basescu államelnök által kezdeményezett népszavazás keretében döntsenek az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről.

A kétféle szavazást lebonyolító szavazóhelyiségek mind ugyanazon a helyen találhatók. Az urnák helyi idő szerint este 21 óráig maradnak nyitva, azután rögtön megismerhetők lesznek az egyik kereskedelmi televízió által szervezett exit-poll felmérés eredményei Románia 35 helyet kap majd az Európai Parlamentben. Ezekért a mandátumokért összesen 551 jelölt verseng 6 parlamenti (köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség – RMDSZ) és 7 parlamenten kívüli párt listáján. Egyetlen független jelölt szállt ringbe Tőkés László református püspök személyében. A bejutási küszöb minden párt esetében 5 százalék, a független jelöltnek a szavazatok 2,85 százalékát kell megszereznie. A mintegy másfél milliós romániai magyarságnak most először kell választania az RMDSZ-lista és Tőkés között. Nemcsak a magyarok szavazási kedvétől függnek az esélyeik, hanem az országos részvételi aránytól is, amely minél alacsonyabb, annál kedvezőbb a magyar képviseletért versenybe indulók számára. Alacsony román részvétel mellett ugyanis akár mindkét félnek esélye van bekerülni az EP-be, ehhez viszont magyar részről maximális mozgósítás szükséges. Az RMDSZ jelöltjeinek és Tőkés Lászlónak együttesen 7,85 százalékot kellene ehhez elérniük. Megtörténhet, hogy a felek egyike sem éri el a bejutási küszöböt.

A Traian Basescu államelnök által kezdeményezett referendumon az állampolgároknak arról kell állást foglalniuk, akarják-e a jövendő országos parlamenti választásokon a jelenlegi listás szavazási rendszer helyett az egyéni választókerületes rendszer bevezetését. Basescu a kétfordulós többségi szavazást előirányzó változatot terjesztette össznépi szavazásra. A referendum csak akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosult 18 millió 267 ezer 634 állampolgárnak legalább a fele plusz egy fő (azaz több mint 9 millió szavazópolgár) nyilvánít véleményt e kérdésben. A korábbi tapasztalatok alapján bukaresti elemzők nem számítanak túlságosan nagy részvételre sem az európai parlamenti választásokat, sem pedig a népszavazást illetően.

(MTI)