EP-választás – Semjén Zsolt: Nemzeti érdek az RMDSZ jó választási szereplése

EP-választás – Semjén Zsolt: Nemzeti érdek az RMDSZ jó választási szereplése
Magyar nemzeti érdek, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minél jobban szerepeljen az európai parlamenti választásokon – jelentette ki az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a magyar kormány nevében arra kért minden erdélyi magyart, menjen el szavazni május 25-én, és voksoljon az RMDSZ listájára.

Az ETV-nek adott exkluzív interjúban a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette: az RMDSZ képes képviselni a magyar érdekeket. Hozzátette: az uniót nem elszenvedni, hanem alakítani kell, ezért fontos, hogy a magyar nemzetrészek minél nagyobb arányban legyenek jelen az európai törvényhozói testületben. Rámutatott: az EU-ban egyrészt keményen kell képviselni a magyar nemzeti érdeket, másrészt az uniót a keresztény civilizáció értékei felé kell elmozdítani.

Az interjúban Semjén Zsolt “súlyos kérdésnek” nevezte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyét. Kijelentette, hogy “százszázalékosan a magyar oktatók mellett állnak”, akik lemondtak az egyetem vezetőségében betöltött adminisztratív funkcióikról, és bojkottálják az egyetem szenátusának üléseit, így tiltakozva az ellen, hogy az egyetem román többségű szenátusa akadályozza az önálló magyar főtanszékek megalakulását. Ez utóbbiakról kijelentette, hogy “ez jár”, hiszen Romániában erről törvény is rendelkezik, a román államnak pedig “kutya kötelessége betartatni saját törvényeit”. Semjén támogatásáról biztosította a magyar oktatókat abban a törekvésükben, hogy a MOGYE-n megalakuljon az önálló magyar tagozat.

Úgy vélte, az RMDSZ-nek romániai kormánykoalíciós tagként fontos szerepe van abban, hogy közvetítő vagy hídszerepet töltsön be Románia és Magyarország között. Hozzátette: Magyarország nemzeti érdeke mindig az volt, hogy Romániával a létező legjobb viszonyban legyen, hiszen ez mindkét ország gazdasági érdeke is. “Korábban, amikor a gazdasági együttműködés töretlen volt, mindkét ország nagyon sokat profitált anyagilag is ebből a szoros együttműködésből. Nem rajtunk múlik, hogy ez most kevésbé tűnik dominánsnak” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Fontosnak nevezte a kül- és a szomszédságpolitikát, de – mint mondta – Magyarország számára a legfontosabb prioritás a Romániában élő magyar nemzetrész jóléte. “A Romániával való viszony alapvetően attól függ, hogy milyen az erdélyi magyarság jóléte, közérzete, mennyire biztosítják a jogait” – mondta Semjén Zsolt. Rámutatott: ha az RMDSZ romániai kormánykoalíciós pártként minél inkább biztosítani tudja a magyarság jogait, annál könnyebb Magyarország számára a román féllel való együttműködés. Megállapította: az RMDSZ-nek komoly szerepe van abban, hogy a magyar-román viszony minél jobb és kiegyensúlyozottabb legyen.