EP-választás: román nacionalista mozgósítás SMS-ben

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Szerkesztőségünkbe érkezett egy olyan információ, miszerint Bihar megyében is SMS formájában körüzenetként terjed egy olyan felhívás, amely a román részvételre buzdít annak érdekében, hogy „kivonják a magyarokat a politikai életből”.

 

A teljes üzenet így hangzik: „ Románok, gyertek szavazni, pár lépésre vagyunk attól, hogy kivonjuk a magyarokat a politikából. A magas jelenlétünk a magyarok hiányát jelenti a döntésekben. Menjetek szavazni, szavazzatok Rares Bogdanra, hogy megmentsen (să ne scape) a magyaroktól. Add tovább”

 

Az ügy kapcsán telefonon felkerestük Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét, aki a következőket nyilatkozta:

„Teljesen világossá vált a szavazás napján, hogy a román nacionalista retorikának mi célja, éspedig az, hogy ne legyen egy magyar se az Európai Parlamentben, aki a magyar ügyről bármit is mondhasson. A nagy román mozgósítás arról szól, hogy a magyarok maradjanak képviselet nélkül, hogy elmondhassák Brüsszelben, hogy nincsenek is magyarok Romániában, úgy ahogy nagyon gyakran halljuk, hogy mi nem is magyarok, hanem románok lennénk, és a mi anyanyelvünk román kell legyen. Ezt csak akkor tudjuk legyőzni, ha továbbra is lesz magyar képviselet, aki el tudja mondani, hogy igenis nagyon fontos, erős magyar közösség van Romániában és a Kárpát-medencében.

Mi arra kérjük a magyarokat, hogy vegyék figyelembe azt, hogy magyar képviselet csak akkor lehet, ha sokan elmegyünk szavazni, hiszen ennek a nacionalista retorikának, amely a magyarokat ki akarja hagyni az Európai Parlamentből, egyetlen egy gyógymódja van, éspedig az, hogy a magyar jelenlét is felzárkózik a nagyon erős román jelenléthez.”A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .