EP-választás – Merkel: Junckert teljes egyetértés nélkül is lehet jelölni bizottsági elnöknek

EP-választás – Merkel: Junckert teljes egyetértés nélkül is lehet jelölni bizottsági elnöknek
A német kancellár szerint nem kell feltétlenül teljes egyetértés az uniós tagországok vezetőinek körében ahhoz, hogy Jean-Claude Junckert jelöljék az Európai Bizottság elnökének, ugyanakkor meg kell őrizni Nagy-Britannia uniós tagságát.

Angela Merkel hétfőn Berlinben a grúz kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: azért dolgozik, hogy meglegyen a Juncker bizottsági elnökké jelöléséhez szükséges minősített többség az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsban.

Ugyanakkor a döntést “európai szellemben” kell meghozni, ami azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb egységet kell létrehozni, hiszen “nekem például nem mindegy, hogy Nagy-Britannia az unió tagja-e” – tette hozzá a német kancellár.

Merkel eddig nem beszélt arról nyilvánosan, hogy a tanács akár teljes egyetértés nélkül, a döntést ellenző tagállamok leszavazásával is javasolhatja az Európai Néppárt csúcsjelöltjét bizottsági elnöknek, ha a testületben nem alakul ki a minősített többségi döntést megakadályozó úgynevezett blokkoló kisebbség.

Az Európai Tanácsnak az Európai Parlamentnek kell személyi javaslatot tennie az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére. A tanács több tagja, köztük David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő nem támogatja Jean-Claude Juncker jelölését.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”