EP-választás – Exit poll: Romániában a kormányzó szociáldemokraták győztek

EP-választás – Exit poll: Romániában a kormányzó szociáldemokraták győztek
Romániában a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) magabiztosan győzött a vasárnap lebonyolított európai parlamenti (EP-) választáson: két kisebb kormányzati szövetségesével alkotott választási szövetsége az érvényes voksok mintegy 41-43 százalékát szerezte meg – derült ki a szavazóhelyiségek zárásakor közzétett exit pollokból.

A bukaresti kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján készült felmérések szerint a voksok 6-7 százalékát kapta és így várhatóan legalább két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők személyében. Nem kizárt, hogy az újraosztás nyomán az RMDSZ egy harmadik helyet is megszerez Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának alelnöke számára.

Ha a hivatalos eredmények megerősítik az exit poll adatokat, akkor Románia 16 szociáldemokrata, 10 néppárti (az RMDSZ-t is beleértve), 5 liberális, és egy független képviselőt küld az EP-be. Euroszkeptikusnak, vagy szélsőségesnek minősített párt nem szerez mandátumot Romániában.

Romániában három független exit poll és egy – a szavazás napján készült – telefonos felmérés eredményeit ismertették a szavazóhelyiségek zárásakor a hírtelevíziók.

Az év elején ellenzékbe vonult Nemzeti Liberális Pártot (PNL) 13-15 százalék körüli eredményre taksálták a vasárnap esti felmérések, a jobbközép Demokrata Liberális Párt 11-12 százalékra esett vissza, a Traian Basescu államfő védnökségével idén alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) 6-7 százalékot szerezhet.

Függetlenként juthat be viszont az EP-be Mircea Diaconu színművész, a PNL-ből kilépett volt kulturális miniszter.

A felmérések szerint nem haladta meg az ötszázalékos küszöböt a Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette jobbközép Polgári Erő (PC), a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD).

A vasárnapi EP-választáson Romániában a részvétel 19 órakor, két órával a szavazókörzetek bezárása előtt 26,5 százalékos volt, azaz mintegy öt százalékkal többen járultak urnákhoz, mint a korábbi voksolásokon. Sem 2009-ben, sem az ország uniós csatlakozásakor rendezett 2007-es EP-választáson a részvétel a nap végéig nem érte el a 30 százalékot.

Az első hivatalos részeredményeket hétfő reggelre ígérte a bukaresti központi választási iroda.