EP-választás – Blair: nem a kelet-európaiak okozzák Nagy-Britannia problémáit

EP-választás – Blair: nem a kelet-európaiak okozzák Nagy-Britannia problémáit
Tony Blair szerint nem a kelet-európai EU-munkavállalók okozzák Nagy-Britannia problémáit, és ezt el is kell magyarázni az Európai Unióból kiábrándult briteknek.

Az egykori brit miniszterelnök, akinek kormánya a 2004-es keleti EU-bővítés idején nem élt az átmeneti korlátozási lehetőségekkel és azonnal megnyitotta a brit munkapiacot az újonnan EU-taggá vált közép- és kelet-európai országok előtt, a Brit Iparszövetség (CBI) hétfői londoni rendezvényén felszólalva elismerte: a választók “mélységes elidegenedését” jelzi az EU-ellenes pártok előretörése az európai parlamenti választásokon.

Blair szerint e pártok térnyerését nem lehet figyelmen kívül hagyni, és az európai vezetőknek “fel kell ébredniük”. A volt brit kormányfő szerint azonban a jelenségre nem az a válasz, hogy a munkanélküli brit fiataloknak azt mondják: minden problémájuk megoldódna, “ha kevesebb lengyel dolgozna” Nagy-Britanniában.

A Blair vezette akkori munkáspárti brit kormány a 2004-es EU-bővítés előtt legfeljebb évi 5-13 ezer keleti EU-munkavállaló nagy-britanniai betelepülésével számolt, és e prognózisra alapozva mondott le az átmeneti bevándorlási korlátozások érvényesítéséről. Ez az előrejelzés azonban messze elmaradt a tényleges migrációtól: a 2004-es bővítés után voltak olyan évek, amikor 200 ezernél többen érkeztek Kelet-Európából, és különböző becslések jelenleg 750 ezer és egymillió közé teszik a Nagy-Britanniában dolgozó közép- és kelet-európai EU-munkavállalók számát.

A brit munkapiac azonnali megnyitását most már a Munkáspárt egyes magas rangú tagjai is téves lépésnek tartják. A Labour egyik legtekintélyesebb veteránja, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter néhány hete egy lapinterjúban ezt a döntést “látványos hibának” minősítette. Nem sokkal később, a BBC-nek nyilatkozva Straw kijelentette: az akkori munkáspárti brit kormány elhibázta a bevándorlás kezelését, és ezt ő “mélységesen” sajnálja, mert “az ilyen mértékű” tévedések aláássák a kormányba vetett bizalmat.

Tony Blair azonban hétfői beszédében azt mondta: a megoldás “nem a bezárkózás”, hanem az, hogy a brit munkavállalóknak versenyképes oktatást és szakképzést kell nyújtani.

A volt munkáspárti vezető, aki 1997-től tíz évig állt a brit kormány élén, kijelentette azt is, hogy “baklövés” lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. Blair szerint ez ugyanis “kivéreztetné” a brit gazdaságot a beruházások szempontjából, és csökkentené Nagy-Britannia geopolitikai befolyását.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök három éven belül népszavazást kíván kiírni arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”