EP-választás – Az MPP szerint az erdélyi magyar szavazók bölcsességről tettek bizonyságot

EP-választás – Az MPP szerint az erdélyi magyar szavazók bölcsességről tettek bizonyságot
Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) értékelése szerint az erdélyi magyar szavazók bölcsességről tettek tanúbizonyságot azáltal, hogy részvételükkel, voksaikkal a magyar listát támogatták.

A párt hétfői közleményében köszönetet nyilvánított tagjainak és szimpatizánsainak, akik a pártpolitikai és egyéni sérelmeken felülemelkedve nem hagyták cserben a magyarságot, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listájára szavaztak. A párt azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a Kárpát-medencei magyarság jövőjét az etnikai alapokon álló erős magyar politizálásra kell építeni.

Az MPP hozzátette, hogy a siker egyben kötelezi is azokat, akik mandátumot nyertek.

“Elvárjuk, hogy most mandátumot szerzett képviselőink bátor és következetes szószólói legyenek az erdélyi magyar érdeknek, legyen szó nyelvi jogokról, gazdasági érdekérvényesítésről vagy Székelyföld autonómiájának kérdéséről. Magunk részéről mindig figyelmeztetni fogunk a kampányban tett ígéretekre!” – áll a Biró Zsolt pártelnök által jegyzett közleményben.

Az MPP egy másik közleményben valamennyi magyar európai parlamenti képviselőnek gratulált, és örömét fejezte ki afölött, hogy a Fidesz-KDNP nemzeti listája lehetőséget teremt a magyar nemzet egységének brüsszeli bizonyítására.

Az RMDSZ ellenzékeként 2008-ban megalakult MPP márciusban megállapodást írt alá az RMDSZ-szel való együttműködésről, mely az európai parlamenti választásokra is kiterjedt. A párt azonban nem állított jelöltet az RMDSZ EP-választási jelöltlistájára.