ENSZ-békekövet lesz George Clooney

ENSZ-békekövet lesz George Clooney
ENSZ-békeköveti megbízást kapott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól George Clooney – közölték a világszervezet illetékesei szombaton.

A filmszínész a Szudánban lévő Darfúr térség háborús helyzetére és az ottani éhínségre hívja fel a figyelmet évek óta – ezért érdemelte ki a megbízást. Clooney január 31-én veszi át megbizatását az ENSZ New York-i székházában.

A “Vészhelyzet” egykori sztárját közleménye szerint “mélységesen megtiszteli, hogy kitüntették a békekövet címével.” Clooney-n kívül egyébként még nyolcan kapják meg a címet, köztük Michael Douglas amerikai színész, Yo-Yo Ma világhírű csellista, Paulo Coelho brazil író vagy Daniel Barenboim izraeli karmester.

Az ENSZ adatai szerint a polgárháború és az éhínség által sújtott Darfúrban legkevesebb 200 ezer ember halt meg eddig. George Clooney békekövetté való kinevezése után nem sokkal a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nevű nigériai lázadószervezet közölte: nem bánnák, ha a filmszínész a Niger-delta vidékére is ellátogatna. Állításuk szerint Nigéria egyik legszegényebb régiója a polgárháború szélére sodródott. Clooney egyelőre nem reagált a megkeresésre.