Ennyi migráns Magyarországon nem maradhat

Ennyi migráns Magyarországon nem maradhat
Szerda este pódiumbeszélgetéssel folytatódott a XII. Kárpát-medencei nyári egyetem. A migrációról szóló eszmecsere a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen zajlott le.

Hat magyarországi humánértelmiségi beszélgetett szerda este a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Bolyai termében a jelenlegi migrációs hullám kiváltó okairól, gazdasági, kulturális, politikai következményeiről, a bevándorlás kérdésének lehetséges kezelési módozatairól. A probléma tematizálása és a megfogalmazott válaszok zöme a magyarországi jobboldal politikai-ideológiai látásmódját tükrözte. Felvezetésként Pogrányi Lovas Miklós a beszélgetés moderátora felhívta a figyelmet arra, hogy 2012 óta ugrásszerűen megnőtt a Magyarországra illegálisan bevándorlók száma; mint mondta, 2012-ben 2157 személy kért menedéket Magyarországon, de 2013-ben 18.900, 2014-ben pedig már 42.772 ember kért menedéket ott. Arra a kérdésre, hogy miért éppen most erősödött meg az Európa irányába történő migrációs hullám, Szilvay Gergely a Mandiner és a Heti Válasz munkatársa azt mondta, hogy ennek egyik oka a Líbiában kialault kaotikus helyzet, hiszen ez az ország korábban felfogta a más afrikai országokból elinduló menekülteket, ugyanis ott relatív jólét volt, míg Kiss István, a Századvég kutatóintézet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már Görögország sem fogadja úgy a menekülteket, mint korábban, sőt, Nyugat-Európa már nem is tekinti Görögországot biztonságos országnak. A migrációs adatok kapcsán Kis István elárult egy érdekességet: a Magyarországra érkező menekülteknek a fele nem Afrikából és a közel-keleti könfliktusövezetből, hanem Koszovóból jön. A feltett kérdésre válaszolva Nagy Ervin újságíró a Magyar Hírlap és az Echo tévé munkatársa azt válaszolta, hogy a közel-keleti háborús viszonyok mostanában váltak annyira elviselhetetlenné az ott élők számára, hogy kezdik tömegesen elhagyni lakhelyüket.

Mi az USA érdeke?

Abban mindegyik meghívott egyetértett, hogy a menekültek zöme Magyarországot tranzitországnak tekinti, vagyis a legtöbben Nyugat-Európába kívánnak eljutni, viszont megoszlottak a vélemények abban a vonatkozásban, hogy az Egyesült Államok mennyiben okolható ennek a migárciós hullámnak az előidézésében. A legtöbben amellett érveltek, hogy Amerikának nem állt érdekében a jelenelgi szinten destabilizálni az észak-afrikai és a közelkeleti államokat. Tarján M. Tamás történész szerint a migrációs hullám esetében nem irányított folyamatról van szó, noha az tény, hogy az Egyesült Államok adott egy lökést, aminek hatására az észak-afrikai politikai mozgalmak destabilizáló erővé váltak, mindazonáltal Amerikának nem áll érdekében Európát meggyengíteni lévén, hogy az Európai Unió nem kihívója az USA-nak. Ezzel szemben Nagy Ervin azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak érdekében állhat a bevándorlóknak Európába irányításával meggyengíteni az Európai Uniót a világkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalások során kialakult patthelyzet feloldása és a maga javára mozdítása érdekében. A migrációs probléma kezelése kapcsán Vértesy László a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa elmondta, hogy ennyi migráns Magyarországon nem maradhat, ugyanakkor szerinte nem (csak) segélyeket kellene Afrikába küldeni, hanem befektetni, munkahelyeket, élhetőbb körülményeket kellene ott teremteni, mert akkor sok ember nem vállalná az életveszélyes, többezer kilométeres illegális utazást Európába. Nagy Ervin szerint a probléma megoldását az jelentené, ha azokban az országokban sikerülne rendet teremteni, ahol most káosz van. Kiss István véleménye szerint az illegális bevándorlók befogadása nem jelent megoldást Magyarország demográfiai problémáinak a megoldására, mert ekkora tömegeket nem lehet majd integrálni a magyar társadalomba: „A történelemben még nem volt példa arra, hogy sok embert rövid idő alatt integrálni tudott volna egy állam” – fogalmazott. A beszélgetés utolsó részében a közönség tagjai tehették fel kérdéseiket a meghívottaknak.

Pap István