Engedély is kellene

Engedély is kellene
Szatmár megye – A műemlék–épületek külső felújításához engedély kell. A törvény értelmében, támogatást is lehet igényelni.

Törvény szerint, bármilyen épület külső felújításához engedélyt kell kiváltani, amennyiben a felújítás során megőrzik eredeti színét, ez nem szükséges. A struktúrális változtatáshoz viszont, ez elengedhetetlen — mondta el lapunknak Nits János, az urbanisztikai bizottság tagja. A műemlék–épületek esetében ez ugyanúgy érvényes, azzal a kitétellel, hogy például a nyílászárókat nem szabad hagyományosról modernebbre cserélni. Már léteznek olyan módszerek, amivel a régit rendbe tudják hozni és nem kell kicserélni. Sajnos, sok esetben, a tulajdonos nem törődik azzal, hogy nem változtathatja kénye–kedve szerint az épület kinézetét — magyarázta Nits.

Börtönbüntetés

Amennyiben valaki nem kér engedély vagy nem tartja magát a feltétekehez, ezer lejtől százezer lejig is terjedő pénzbírság kifizetésére kötelezhetik. Súlyos esetekben, amikor például engedély nélkül lebontatja, vagy helyrehozhatatlanul tönkreteszi a műemlék–épületet három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat — mutatott rá Nits János.

Lapunk éretsülései szerint, a műemlék–épületek nyílvántartása 1990–óta nem változott. Ez azzal magyarázható, hogy egy épületnek a nyílvántartásba való iktatása nagyon körülményes. Ezért, jónéhány épület műemléknek számít, viszont, hivatalosan nem szerepel a nyílvántartásban. A romániai törvények alapján, a műemlék–épületek felújítását támogatja az állam, azonban, ennek procedúrája olyannyira bonyolúlt, hogy szinte senki sem kérelmezi.