Energiatakarékos buszt mutattak be

Energiatakarékos buszt mutattak be
Folyékony üzemanyaggal és árammal működő, úgynevezett hibrid autóbuszt mutattak be tegnap az OTL, valamint a Mercedes-Benz képviselői. A cél száz energiatakarékos autóbusz megvásárlása.


Viorel Pop, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatója, valamint Bogdan Aldea, a Mercedes-Benz hazai kirendeltségének eladási igazgatója ismertette a Citaro Hybrid nevű jármű legfontosabb jellegzetességeit. Mint megtudtuk, a 12,1 méteres busz száz helyet biztosít, ezeknek mintegy egyharmada ülőhely. Ára 350-380 ezer euró körüli, s létezik a bemutatott variánsnál kisebb és nagyobb változatban is. Amint az OTL vezérigazgatója elmondta, tervük az, hogy száz egyforma, energiatakarékos, környezetkímélő buszt vásároljanak, azonban egyelőre nincs meg erre a pénz. Ő mindenesetre bízik benne, hogy ezt uniós támogatással meg tudják majd oldani.

A legkedvezőbbek

Kérdésre válaszolva, a vezérigazgató kifejtette, hogy szerinte a hibrid buszok lennének a legkedvezőbbek, mind ár, mind teljesítmény szempontjából, nem a kizárólag árammal, illetve sűrített földgázzal működő variánsok.

Mint arról már beszámoltunk, az Európai Unió előírása szerint a melegház-hatásért felelős gázok, különösképp a széndioxid kibocsátásának 2030-ra negyven százalékkal csökkennie kell, s ennek elérését célozza az energiatakarékos, környezetkímélő buszok beszerzése Romániában is. A hazai Mercedes-Benz egy tizenhét állomásból álló körúton mutatja be a hibrid buszt, Pitești, Craiova, Nagyszeben, Gyulafehérvár, Brassó,Târgoviște, Jászvásár, Bákó, Galați, Sinaia, Bukarest, Ploiești és Temesvár után következett soron Nagyvárad, ezt követően pedig Zilahon, Nagybányán, Szatmáron és Kolozsváron lesz megtekinthető a jármű.

A buszt a városi forgalom kívánalmai szerint dolgozták ki és 8,5 százalékig terjedő üzemanyag megtakarítást tesz lehetővé. Amikor a sebesség csökken, a villanymotor generátorként működik és a fékezés során keletkezett hőt elektromos árammá alakítja, melyet tartalékolni tud, s főként induláskor használ fel, mintegy segítve a Diesel-motort. Intenzív kihasználtság esetén is a busz élettartama meghaladja a tizenkét évet. A korábbi modellekhez képest karbantartása egyszerű és nincs szükség gyakori revíziókra sem, hangzott el. A tegnapi sajtótájékoztatón a jelenlévők utazhattak is egy kört a korszerű busszal, mely egyebek mellett hatékony klímaberendezéssel és fűtőberendezéssel rendelkezik.

Neumann Andrea