Energetikai tanúsítvány

Az új épületekre az energetikai tanúsítvány már ettől az évtől kötelező, míg a többiek esetében 2010-tól. Elsőként a Fejlesztési, Középitkezési és Lakásügyi Minisztérium készítette el ezt a tanúsítványt.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását egy 2002-ben hozott Európai Uniós irányelv írja elő a tagországoknak, mégpedig 2006-os hatállyal. „Habár Románia 4 év türelmi időt kért és kapott, mi már 2007-ben elkészítettük az épületek energetikai hatékonyságának kiszámítási módszertanát, valamint a jogszabály alkalmazási rendelkezéseit: az új épületek 2007 első napjától, míg a meglévők – amennyiben el- vagy bérbe adják azokat – 2010. január elsejétől kell rendelkezzenek energetikai tanúsítvánnyal” – hangsúlyozta Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter.

Magának a tanúsítványnak az első oldala egy olyan ábra, mint amilyet egy ideje az elektromos háztartási gépekre ragasztanak a gyárban. A matrica mutatja, hogy milyen energia osztályú (A, B, C) az adott készülék. A 10 évig érvényes tanúsítvány szerint ahhoz, hogy a minisztérium épülete 100%-osan energiatakarékos legyen, meg kellene oldani az épület ventillációját, hőszigetelni kellene a teraszokat, és gazdaságosabb épület kivilágítási menedzsmentet kellene alkalmazni. A Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium épülete energetikai tanúsítványának elkészítését a román-holland kétoldalú egyezmény alapján a MATRA program keretén belül a Holland Külügyminisztérium finanszírozta.