Éneklő madárka a népművészetben

Éneklő madárka a népművészetben
A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület Éneklő madárka című kiállítását nyitották meg ünnepélyes keretek között kedden, a nagyváradi Tibor Ernő galériában. Bányai Szabados Katalin, a galéria vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dobosné Hajdu Anikó, a kiállítás ötletadója ismertette az előzményeket, később Tarsoly Andorné kiállításrendező szólt a tárlat anyagáról.

2012-ben az egyesület felkérést kapott egy népdalkör-találkozó kísérőrendezvényének a megszervezésére. Szinte azon nyomban megszületett az ötlet, hogy a magyar népművészetben oly gyakori énekesmadárka témakörében egy kiállítást hozzanak létre. A népművészeti egyesület tagjai által beküldött munkákat zsűri bírálta el, s csak a valóban hagyományőrző jellegűekből állították össze a kiállítás anyagát.
A vándorkiállítás mintegy száz darabból áll – fafaragások, fazekasmunkák, hímzések, mézeskalácsok egyaránt megtalálhatók az alkotások között, melyek többek között az erdélyi, a korai matyó, a turai, a beregi, a Rába-közi, valamint a palóc népi hagyományok szerint készültek. 2012 óta több helységbe is elvitték a kiállítást, tavaly Budapesten, a Hagyományok Házában is bemutatták.
Az ismertetők között népdalok és versek hangzottak el Kiss Adrienn, és Kiss Panni, a Szent László gimnázium tanulóinak, valamint Pápai Regő, a Szacsvay iskola tanulójának előadásában. Az ünnepélyes megnyitót követően a tárlat megszervezésében közreműködő Pro Familiae Alapítvány tombolahúzást szervezett, melyen minden jegy nyerő volt és egyebek mellett értékes népművészeti tárgyakat vihettek el a résztvevők. A kiállítás november 5-ig tekinthető meg.