ERDON Bulvár

2008.11.23. 10:33

Trend: visszaszorul az USA?

<p>Fokozatosan és igen sokat veszíthet világpolitikai fontosságából a következő évtizedekben az USA. Amerikai titkosszolgálati jelentések szerint ez a trend 2025-ig tarthat.</p>

Nyilvánosságra hoztak néhány információt azokból az amerikai titkosszolgálati jelentésekből, amelyeket a világ legnagyobb hatalma előtt álló következő évtizedekről készítettek. Azon információkat, amelyek publikusak a jelentésekből, Global Trends 2025 címmel publikálta az úgynevezett Országos Hírszerzési Tanács (National Intelligence Council). A dokumentum szerint miközben az USA hosszú évekig folyamatosan veszít majd befolyásából, Oroszország erősödni fog — s ez érdekes módon a globális felmelegedéssel is összefügg. Időközben Európában megjelenik majd olyan állam, amelyet szervezett bűnözői csoportok vezetnek.

Konkrétumok

Néhány fő trend azok közül amiket az amerikai szakértők a szóbanforgó dokumentumban vizionálnak a következő évekre. Az Államok befolyása a világban azért fog csökkenni, mert leginkább a belső gondok megoldására fognak törekedni. A divatos vélekedéssel szemben azonban az USA-beli szakértők úgy vélik, nem lesz több igazi világhatalom, hanema vissazesés dacára az Egyesült Államok megőrzi monopóliumát. Az amerikai dollár fontossága leértékelődhet, de azért befolyásos valuta marad. Világgazdasági szempontból előretörhet Irán, ha felhagy teokrata berendezkedésével, geopolitikailag pedig befolyásossá válhat Törökország és Indonézia.

Leértékelődünk?

Az Európai Unió most sem nagyon erős befolyásának csökkenését is várják 2025-ig a szakemberek, sőt, szerintük az EU gazdasági eleje sem fog globális befolyásoló tényezővé növekedni. Bizonyos mozgatóerők viszont megváltoznak majd a világrendben, Kína nagyobb szerepre tesz szert, viszont ugyanígy előretör Oroszország, Brazília és India.

A hidegháború visszatér, a nukleáris fenyegetés intenzívebbé válik, ezek bevetése is átmenetileg valósabb veszély lesz. Mindeközben egyre érezhetőbbé válnak a globális felmelegedés hatásai — s ezek Oroszországot és Kanadát hozzák helyzetbe, mivel a mezőgazdasági idények megnyúlnak, ráadásul a két állam sokkal könnyebben hozzáfér majd az északon fekvő kőolaj mezőihez. Előretörése dacára azonban Oroszországot fenyegetheti a befektetések hiánya, a bűnözés és a hivatalos szintre emelt korrupció elszabadulása. Az agresszívebb államok időközben katonai technológiájukat megoszthatják terrorista csoportosulásokkal, ezzel párhuzamosan Afrika és Ázsia több állama kormányozhatatlanná válhat és összeomolhat.

A szóbanforgó szakértők 2025 tájékára intenzívebb háborús veszélyt is látnak, különösen az energiában, vízben és élelemben szegény térségek részéről. Migráció is megindulhat: a klímaváltozás miatt több mint 200 millió ember próbálhat meg mérsékelt égövi országokban új hazát találni. A Global Trends 2025 készítői hangsúlyozzák: értelemszerűen trendekről van szó, tehát nem jóslatokról, a felsoroltak egyes elemeikben, vagy akár kardinális mértékben is változhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!