“Énekeljetek és mondjatok dicséretet”

A vallás-tantárgyversenyen szerepelt diákok és oktatóik a díjátadáson
A vallás-tantárgyversenyen szerepelt diákok és oktatóik a díjátadáson
Nem csak az érmelléki egyházmegyei kórustalálkozót tartották meg vasárnap délután Szalacson, de jutalmazták a vallás-tantárgyverseny legeredményesebb diákjait is.

Vasárnap délután Szalacson tartották meg az Érmelléki Református Egyházmegye 26. kórustalálkozóját. (Bár nem tartozik a tárgyhoz – ? -, csupán megjegyezzük, hogy az “emléklapok” kiosztása már előzőleg megkezdődött a községhez tartozó Ottományban, ahol minden érkezőnek át kellett haladni egyik vagy másik irányból, ott ugyanis történetesen akkor közlekedésrendészeti ellenőrzés volt.) A kórusok bemutatkozását megelőzően az érkezetteket Szabó Zsolt helyi tiszteletes köszöntötte, igehirdetésének alapigéjét az efezusiakhoz írt levélből vette: “Mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak.” Isten népe mindenkor énekelt, az ének az az áldott része az istentiszteletnek, melybe a “passzív” egyháztagok is bekapcsolódnak: Isten kegyelme, hogy a gyülekezetekben énekelhetünk, mondta egyebek mellett a lelkész.

Tizenhat kórus

A kórusokat elkísérő lelkészeket, a kórusvezetőket és kórustagokat Rákosi Jenő érmelléki esperes köszöntötte ezután, tovább a vallástanárokat és a vallás-tantárgyversenyen kiemelkedően teljesített diákokat is, hiszen díjátadások következtek. Bordás Mária margittai vallástanár moderálásával történt mindez, miközben megtudtuk, hogy egyházmegyei szakaszon 14 települést képviselve 67-en vettek részt, a megyei szakaszra 39-en jutottak tovább, az országoson pedig öten szerepeltek: Hiri Melissa (VI. oszt., Érszőlős), Gáspár Gréta (IX. oszt., Margitta, III. hely), Kádár Anna (VII. oszt., Érmihályfalva, III. hely), Szabó Áron (V. oszt., Margitta, II. hely), Kovács Lídia (XI. oszt., Margitta, I. hely). Ezután Herman Csaba egyházmegyei zenei előadó vezette le a kórustalálkozót: 14 település 15 kórusa mutatkozott be, tizenhatodikként a kántorkórus. A fellépési sorrend szerint: Szalacs, Bályok, Berettyószéplak, Érbogyoszló, Érmihályfalva (2 kórus), Érsemjén, Érszőlős, Érkeserű, Gálospetri, Albis, Magyarkéc, Margitta, Székelyhíd, Érkörtvélyes és a kántorkórus.

Kórusok összetartó ereje

A végig jó hangulatú bemutatkozások végén Orosz Otília egyházkerületi zenei előadó értékelt, kiemelve: nem az a legfontosabb, hogy melyik kórus hány szólamban énekel, hanem az, hogy lehetőségeikhez mérten énekelnek a gyülekezetekben, hiszen az éneklés, a kórusok léte összetartó erő. A reformáció 500. évfordulója kapcsán hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az “énekkincsünk” is, az érmelléki egyházmegyében pedig már 26. éve összegyűl alkalmanként 250-300 kórustag, hogy őrizze ezt a hagyatékot.
Ez alkalommal sem voltak kevesebben, megvendégelésükről a házigazda gyülekezet gondoskodott, a találkozó végén a gyülekezeti házba vártak mindenkit szeretetvendégségre.

Rencz Csaba