Enduro-cross – beviszik a mezőnyt az erdőbe

Enduro-cross – beviszik a mezőnyt az erdőbe
Bihar megye – Több újdonságot is hoz(hat) a hét végén Érmihályfalván sorra kerülő enduro cross országos egyéni bajnokság nyitófutama. Az első mindjárt, hogy erre Bihar megyében kerül sor.

Két héttel a motokrossz országos bajnokság nyitó futama után április ötödikén, szombaton az enduró cross egyéni országos bajnokság nyitó futamának mezőnye rajtol az érmihályfalvi pályán öt kategóriában: A (profi), B (sport osztály), C (amatőr), old boys, quad. A „házigazda” Transbuldex Racing klub nevében Weiser Ottó szervezőtől megtudtuk, hogy a két hete „használt” motokrossz pálya további 5 kilométernyi, erdős szakasszal bővül. A nevezett kategóriák pályája 70%-ban azonos, a különbözetet nehézségi fokonként külön jelölik ki.

Nyílt bajnokság

Weiser Ottó elmondta, hogy a teljes romániai élvonal jelenlétére számítanak, hiszen senki nem engedheti meg magának a bajnoki pontok „elhullajtását”, de jönnek versenyzők Magyarországról is. A fentiekben újdonságokat ígértünk, íme: azon túl, hogy először kerül hasonló bajnoki futamra Érmihályfalván, illeztve Bihar megyében, először próbálkoznak quad-kategória indításával. Erre akkor kerül sor, ha péntek délután 18 óráig legalább 4 versenyző bejelentkezik. További újdonság – a szabályzatra vonatkozóan –, hogy egy-egy versenyző eredményét csak akkor veszik figyelembe, ha az nem kevesebb, mint a kategória győztese teljesítményének 70%-a.

Esélyegyenlőség

A futamot megelőző szabadedzésre csak a krosszpályán kerül majd sor. Ennek oka, hogy pálya „plusz” részét a verseny előtt 24 órával át kell adni a versenybíróknak, s arra nem mehet be versenyző csak a verseny ideje alatt. Ezzel az intézkedéssel az esélyegyenlőséget szándékoznak szolgálni. Hétfő óta folyamatosan cseng a szervezők telefonja, motorosok érdeklődnek a szálláslehetőségek, a nevezés felől, így a motorsport kedvelői jó szórakozásra számíthatnak, már csak az idő kellene jobb legyen, mint két hete!

A verseny programja

A program szombat reggel 8 órakor kezdődik nevezésekkel, gépátvétellel, utána szabadedzés lesz. A start a tervek szerint 11 órakor lesz, együtt indul az A és B, illetve a C, az oldboys és a quad kategória. Az A-nak 2, a B-nek 1.5, a többinek 1 óra a futamideje. A díjkiosztásra várhatóan 16 órakor kerül sor.

Rencz Csaba

Kapcsolódó cikk: