EMNT Kós Károly-díjat kapott Balázs Sándor kolozsvári filozófus

EMNT Kós Károly-díjat kapott Balázs Sándor kolozsvári filozófus
Balázs Sándor kolozsvári filozófust ünnepelték és díjazták Magyarország Kolozsvári Konzulátusának rendezvénytermében május 9-én. Az eseményen a szerző Emlékeim személyekről-újraközlésekkel című kötetének bemutatására is sor került, valamint Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke átadta a köztiszteletben álló professzornak az EMNT Kós Károly-díját.

A színültig telt teremben Mile Lajos főkonzul köszöntötte a jelenlevőket, kihangsúlyozva: „Minden túlzás nélkül mondható, hogy nem csak az erdélyi, hanem az egyetemes magyar szellem meghatározó alakjáról is beszélünk, amikor Balázs Sándor munkásságát méltatjuk.” A szerző újonnan megjelent könyvét Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári Karának dékánja és Bodó Barna politológus méltatta.

Az ünnepségen laudációt mondott Bakk Miklós politológus, aki beszédében kihangsúlyozta: „Vannak olyan személyiségek, akiknek az életpályája elgondolkodtató tanúságtétele annak, hogy miként lehet szembe fordulni a diktatúrával úgy, hogy közben az erdélyi magyar kultúra is gazdagodik.” A szerző munkásságával kapcsolatosan elhangzott: Balázs Sándor értelmiségi és politikai szerepének összehangolásával alkotott, miközben kitartóan küzdött az autonómia megvalósításáért is.

Az ünnepi eseményen Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke elmondta: „Példamutató volt számunkra, ahogyan Balázs Sándor nemzeti jogainkért harcolt, ahogyan a Kolozsvári Nyilatkozat megszületése utáni műhelymunkában komoly szerepet vállalt, és több más, a magyar kisebbséget érintő vitában is felszólalt.” A Kós Károly-díj kapcsán a Néppárt ügyvezető elnöke kihangsúlyozta: a díjat azok a személyek kapják, akik közéleti szerepvállalásukkal, tudományos tevékenységükkel hozzátettek az autonómia eszméjéhez.

A beszédeket követően Sándor Krisztina átadta az ünnepeltnek az EMNT Kós Károly-díját, melyet az elmúlt időszakban olyan neves erdélyi közéleti személyiségek is megkaptak, mint Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Király Károly, egykori háromszéki szenátor, Birtalan Ákos háromszéki parlamenti képviselő, Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Juhos Gábor maratonfutó, vagy épp Bakk Miklós politológus, de ugyancsak EMNT Kós Károly-díjat kapott a Háromszék napilap, valamint a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora is.