EMNP: Zatykó Gyula a váradi polgármesterjelöltjük

Akt.:
Zatykó Gyula, az EMNP nagyváradi polgármesterjelöltje (balra), illetve Kristófi Kristóf, az EMNP városi szervezetének vezetője
Zatykó Gyula, az EMNP nagyváradi polgármesterjelöltje (balra), illetve Kristófi Kristóf, az EMNP városi szervezetének vezetője
Saját jelöltet állít Várad polgármesteri tisztségére az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Zatykó Gyulát indítják. A Megyei Tanács elnöki posztjára még nincs jelöltjük. Szilágyi Zsolt neve merült fel.

Önállóan indít polgármesterjelöltet Nagyváradon is az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Zatykó Gyulát, az EMNP partiumi régióelnökét küldik versenybe a bihari megyeszékhelyen. Szerdán a párt nagyváradi szervezetének sajtótájékoztatóján Kristófi Kristóf, az EMNP városi szervezetének vezetője megerősítette ezt. Hozzátette: „Jelen helyzetben sajnos nem lehet Nagyváradnak magyar polgármestere. Ilie Bolojan támogatottsága 50% körül van, nem verhető. A város magyarsága közben 75 ezerről 45 ezerre csökkent, ami 24%-ot jelent, ezért bármilyen magyar polgármester megválasztásának az esélye sajnos nem létező”. Nos, épp ezért indít saját jelöltet itt az EMNP is. Mint elmondták, így már nincs kockázat, viszont tolmácsolni akarják a jelölt által is az Erdélyi Magyar Néppárt üzenetét, céljait, törekvéseit.

Tősgyökeres

Zatykó Gyula nagyváradi polgármesterjelölt bemutatkozásában elmondta: negyedik generációs nagyváradi. Most 52 éves, mérnök végzettségű, később menedzsment-oklevelet is szerzett. 1990-től 2008-ig saját vállalkozása volt, ám a recesszió miatt azt bezárta. 2003 óta van jelen a politikai életben. Hangsúlyozta: „Nem voltam a Román Kommunista Párt tagja és az RMDSZ-ben sem volt soha semmilyen tisztségem. Egyébként nem a konfrontáció híve vagyok a politikában sem, hanem a párbeszédé”.

Egyébként május 9-ig visszavonható bármelyik jelöltség. Zatykó Gyula szerint készek akár erre is, ha közben esetleg megegyezés születne a helyi RMDSZ-szel, ám szerinte ennek „nagyon kicsi az esélye”.

Ugyanakkor bejelentették: az EMNP mostantól kérdőíves konzultációba kezd Nagyvárad magyar lakosságával. Kérdezőbiztosaik 1500 családhoz kopognak majd be, felmérve az illetőtől elvárásait, gondjait.

Még meglátják

Kérdésünkre, hogy a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségére is lesz-e saját jelöltje az Erdélyi Magyar Néppártnak, elmondták: a megyei szintű tanácskozásuk e hét végére várható, ott döntenek majd erről. Minden esetre felmerült Szilágyi Zsolt neve, mint lehetséges jelölt. Az ő felesége azonban épp mostanság szüli meg harmadik gyermeküket, ezért nem biztos, hogy Szilágyi Zsolt el tudja majd vállalni a jelöltséget. Miként az sem, hogy egyáltalán indítanak valakit a posztért. „Mi ártani nem akarunk a magyarságnak, nem ez a célunk, hanem az építkezés, változtatás” – hangsúlyozta többször is Zatykó Gyula.

Ami a nagyváradi városi tanácsosi jelöltlistájukat illeti, úgy tudjuk, az már készen van, ám a megyei tanácsosjelöltjeik jegyzékével együtt tervezik bemutatni, a jövő héten.

Szeghalmi Örs