EMNP: változásoknak kell jönniük a politikában

EMNP: változásoknak kell jönniük a politikában
Kedden az államelnök választás tárgyában tartottak sajtótájékoztatót az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői Nagyváradon. Zatykó Gyula partiumi régióelnök szerint az új államfővel egyébként megvan az esély új fejezet nyitására.

Gyalázatos kettős játékot folytatott az RMDSZ az elnökválasztáson, amikor formailag senkit nem támogatott, de közben gyakorlatban erősen kampányolt a PSD-nek és Pontának – vélték keddi nagyváradi összegző tájékoztatójukon az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői (EMNP). Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke számos példát említett, többek között Bihar megyéből is, arra, hogyan korteskedett Pontáéknak az RMDSZ, és hogyan vesztett végül velük együtt. „A Székelyföldön az RMDSZ-es polgármesterek egyenesen levelet küldtek a magyar választóknak, hogy szavazzanak a PSD-jelöltre. Közben Frunda György a sajtóban hirdette, hogy Pontát ajánlja. Kelemen Hunor a Pontáékat támogató Călin Popescu Tăriceanuval bejárta kampányolni az egész Székelyföldet. Közben Kiss Sándor Bihar megyei RMDSZ-elnök még az utolsó napon is Pontát próbálta védeni egy interjúban. Ráadásul Margittán Pocsaly Zoltán polgármester a saját portréjával reklámozta Pontát az egész városban kirakott hirdetésekben. Szabó Ödön parlamenti képviselő és Bihar megyei RMDSZ-vezető sűrű honatyai teendői között talált időt arra, hogy bejárja Bihar megyében az összes polgármestereket, és végiglátogassa a papokat is, a PSD érdekében lépve fel. Mircea Govor, a Szatmár megyei PSD-s vezető egy nyilatkozatában elismerte, hogy egyezményük van az RMDSZ-szel. Ráadásul RMDSZ-esek is próbálták Ponta mellé állítani a romákat is, pénzzel, élelemmel vagy fenyegetésekkel, Székelyhídon, Mihályfalván, Alsólugason. És ez csak néhány példa. Az RMDSZ mindent elkövetett a PSD érdekében, tövényesen és törvénytelenül is. Tudták pedig, hogy a magyar emberek nem szavaznak a PSD-re, így Pontára sem, ezért a többségüket megpróbálták otthon tartani, a nagyon RMDSZ-hívőket pedig Pontára szavaztatni” – jelentette ki Csomortányi.

Távozzanak!

Az EMNP két helyi vezetője mindezek miatt kijelentette: „Újra bebizonyosodott, hogy a Bihar megyei RMDSZ is elszakadt a magyar emberektől. Felkérjük a Bihar megyei RMDSZ-vezetőket, hogy mondjanak végre le. Nemcsak vörös bárókra, de zöld helyi kiskirályokra sincs szükség, legyen elég az uralmukból megyénkben is”.
Hozzátették: mindezen próbálkozások ellenére a Bihar megyei magyarság elsöprő többsége Iohannisra szavazott. Így például 80 százalék fölötti eredményt ért el ő Biharon, Csatáron, Borson és máshol is. Zatykó Gyula szerint most változásoknak kell jönniük. „Ez az elsöprő voks a PSD-kormány ellen is szólt, amelynek az RMDSZ is tagja, mégis, az RMDSZ egyelőre tovább támogatja a Ponta-kormányt. Világos, hogy a pozícióit félti. Ráadásul Kelemen Hunor azt nyilatkozta, hogy szerinte Iohannisszal háttérbe kerülhet a kisebbségek ügye. Holott az RMDSZ már vagy 15 éve mind kormányoz, még sincs sok előrelépés, sőt például Frunda György nemzetközi fórumokon hangoztatja, hogy minden rendben van itthon” – mondta Zatykó. Megjegyezték azt is, hogy az Európai Néppárt, amelynek az RMDSZ is tagja, hiába kérte, hogy Kelemenék álljanak ki Iohannis mellett, nem tették meg, és ezzel „ötödször szegték meg azt, amit az Európai Néppárt kért”. Ezért az EMNP úgy véli, az RMDSZ-nek ki kellene lépnie, és inkább átállhatna a szocialistákhoz.
Zatykó Gyula szerint az új államfővel egyébként megvan az esély új fejezet nyitására. Ő az első olyan romániai államfő, aki nem román és nem ortodox, és akit az EMNP már jelölésétől fogva támogatott. Zatykó szerint „A PSD-féle mocskos kampány futtatóinak már volt is dolguk a Korrupcióellenes Ügyosztállyal, vagy rövidesen lesz. Célkeresztben van például Hrebenciuc, Govor, de jöhet Mazăre is, vagy a szintén a vörös bárók mellé tartozó RMDSZ-es zöld báró, Verestóy Attila. A PSD-UNPR-PC-PPDD-RMDSZ-kormánynak le kellene mondania, és új kormány kell”. Fontos továbbá a honatyai mentelmi jog jelentős szűkítése – jelezte.

A fiatalok indították

Azon kérdésünkre: szerinte az RMDSZ átállhat-e az új oldalra, és ott fogadják-e, Zatykó Gyula azt mondta, hogy az igazi megoldás talán előrehozott parlamenti választások tartása lenne, de egyelőre minden elképzelhető, még nem világos, mi jön.
Hozzátette: „Az viszont világos, hogy nem tudják már hülyének nézni az embereket. Nem működik a választási alamizsna sem, sőt sokan ezt már sértőnek tartják. A nacionalista kártya sem jön be már. A megkezdett változást a fiatalok indították, amikor beléptek a képbe, élőben és interneten is aktivizálódtak, szerveződtek, valamint a külföldön élő román állampolgárok voksai is döntőek voltak.”

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .