EMNP: összeolvadás helyett osztódást

Akt.:
EMNP: összeolvadás helyett osztódást
Új községek létrehozásáért indít aláírásgyűjtéseket több településen, továbbá fellép a Várad-Szentmárton referendum ellen az Erdélyi Magyar Néppárt.


Megint megpróbálja Bolojan megszerezni a saját adminisztrációja számára Szentmártont, és ezúttal, harmadik nekifutásra össze is jöhet neki, a magyarok immár legfeljebb annyit tehetnek, hogy megmutatják, hogy ezt nem támogatják – így véli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Mint ismeretes, Ilie Bolojan, a harmadik mandátumára készülő nagyváradi polgármester közölte: megint népszavazást ír ki arról, hogy Várad bekebelezze Szentmártont, mégpedig ezúttal a a június 5-i önkormányzati választásokkal egyszerre lesz a referendum. A lényeg, hogy így már meglehet a népszavazás érvényességéhez szükséges voksolói részvétel.

Nemet

Az EMNP csütörtöki tájékoztatóján téma volt ez is. Csomortányi István megyei pártelnök kifejtette: „mi nem főleg nemzetiségi alapon tiltakozunk az összeolvadás ellen, bár ez a magyarság számarányának sem tesz majd jót, hanem az a fő gond, hogy nem tartják tiszteletben azt az alapjogát a lakosságnak, hogy az önkormányzatiság elvével és a népszavazás intézményével élve elutasíthasson valamit. Ezzel szemben a Bolojan adminisztráció addig szavaztat, amíg nem a lakosság, hanem az ő akarata érvényesül”. Mint ismeretes, Szentmártonban már elsőre átment az összeolvadásos népszavazás – az EMNP szerint nem tiszta módon, manipulált eredménnyel. Azóta is arra hivatkoznak Bolojanék, hogy bezzeg az ott egyből sikerült, és ma is érvényes – ezért ott nem ismétlik meg a voksolást. Az EMNP szerint azért nem, mert másodjára ott is elbukna. Az EMNP azt ajánlja a szavazóknak, hogy az önkormányzati választásokkor immár fogadják el a referendum szavazólapját is – kérdésünkre hozzátette, azért ne utasítsák el, mert egyedül a magyarság már nem képes megakadályozni az érvényességi küszöb elérését -, de pecsételjenek a „NEM”-re. „Így legalább hallatjuk szavunkat” – mondta. Szerintük az utolsó utáni esély, hogy amikor Bolojanék benyújtják a parlamentnek a fúzió okmányait, akkor közben az önkormányzati választás nyomán összeálló új szentmártoni tanács új ottani népszavazást ír ki a fúzióról, és esetleg ezzel lehet még megbuktatni az ügyet. Csomortányi István hozzátette: „Jó lenne, ha a másik magyar párt is színt vallana az ügyben, mert ők az első két körben is csak kerülgették, és most is ez van. A váradi városvezetéssel fennálló politikai alkuik miatt tettek és tesznek így, nehogy sérüljenek a pozícióik”.

Új községeket

Az EMNP csütörtökön azt is bejelentette: aláírás-gyűjtéseket indít több Bihar megyei településen, mivel új, önálló községek megalakítását célzó polgári kezdeményezéseket támogatnak. Szerintük az érintett helyeken a lakosság panaszkodik, hogy a centralizáltság miatt nem fejlődik eléggé a településük, míg az önállósodással több uniós pénzhez is juthatnának. Így Székelyhíd zónájában két új község alakítását kezdeményezik: az egyik Nagykágyából és Csokalyból állna, a másik Hegyközszentmiklósból és Érköbölkútból, Érolaszi csatlakozási lehetőségével. Egy másik zónában Erdőgyarak és Mezőbaj alkothatna külön entitást, valamint az önálló Illye. Az aláírásgyűjtéseket hétfőn kezdik, azok legkésőbb az önkormányzati választásokig tartanak, hogy utána egyből be is nyújtsák az aláírásokat és a vonatkozó javaslatokat az újonnan összeálló helyi vezetéseknek. Csomortányi István amúgy jelezte: részleges választ kapott Székelyhíd mostani vezetésétől, arra a hivatalos érdeklődésére, hogy milyen létszámú az ottani önkormányzat. Ebből az állapítható meg, hogy több mint száz főből áll az ottani vezetés, „ami érthetetlenül felduzzasztott létszám a lakossághoz képest.”

Elmarasztalták

A tájékoztató bejelentették: választ kapott az EMNP a Diszkrimináció-ellenes Tanácstól, melyben a testület elmarasztalta és bocsánatkérésre kötelezte a megyei közterület-megnevezésekkel foglalkozó bizottságot. Hogy miért fordult az EMNP a Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz, azt Csomortányi így foglalta össze: „Tavaly az RMDSZ és a városvezetés paktuma oda vezetett, hogy a felújítandó főtéren végül nem lett szobra Szent Lászlónak, hanem cserébe a hidak átnevezésekor kapott valamiféle nevet a központi híd. Tévedés ne essék, a közhiedelemmel ellentétben még ma sem Szent László híd ennek a hivatalos neve, hanem csakis podul Sfântul Ladislau. Ennek ellenére a közterület-megnevezésekkel foglalkozó bizottság, amelynek konzultatív jellegű véleményezést kell adnia ilyenkor, még ezt a kitekert, de magyar vonatkozású nevet is elutasításra ajánlotta, ezért fordultunk a diszkrimináció-ellenes testülethez.” A tanács bírságot ugyan nem rótt ki, de a sajtóban való bocsánatkérésre kötelezte a névadások ügyeivel foglalkozó konzultatív bizottságot. Még fellebbezhet az érintett grémium, de Csomortányi szerint „Jobban tenné, ha nem élne ezzel. Viszont a törvények szerint akár az is bocsánatkérésnek minősül, ha ezt egy bukaresti zuglapban, három sorban teszi közé”…

Szeghalmi Örs