EMNP-közlemény: fenyegetés és zaklatás

Akt.:
Tunyogi Timea, Toró T. Tibor és Rácz Lóránd
Tunyogi Timea, Toró T. Tibor és Rácz Lóránd
Zaklatják Zilahon, illetve más erdélyi helységekben az Erdélyi Magyar Néppárt több választási jelöltjét – közölte Toró T. Tibor elnök április 24-én kolozsvári sajtótájékoztatóján. Tunyogi Timea, a Néppárt zilahi polgármester-jelöltje, valamint Rácz Lóránd tanácsos-jelölt úgy nyilatkozott: a helyi RMDSZ vezetői telefonon keresték és fenyegették őket, illetve családjukat.

 

Miután nyilvánosságra hozták a Néppárt zilahi és Szilágy megyei tanácsos-jelöltjeinek neveit, Solyka Attila RMDSZ-es alpolgármester, valamint Seres Dénes képviselő, megyei RMDSZ-elnök többüket is rendszeresen telefonon zaklatta – mondta Tunyogi Timea. A Néppárt fiatal zilahi elnöke kifejtette: előbb ajánlatokkal kecsegtették társait, az RMDSZ listára próbálták átcsábítani őket, majd miután visszautasításba ütköztek, konkrét fenyegetésekkel próbálkoztak. Tunyogi Timea szülei a vendéglátóiparban vezetnek családi vállalkozást, akiket az RMDSZ által megbízott emberek a telefonhívás során a cég tönkretételével fenyegettek. „Nem csak a listavezetőket, de több jelöltet is megfenyegettek, hogy kirúgják az állásukból, tönkreteszik őket” – állította Tunyogi Timea.

Rácz Lórándot, a megyei tanácsosi lista második helyezettjét Seres Dénes hívta fel. Rácz azt mondta, az RMDSZ-es politikus tisztában van azzal, hogy a felesége munkanélküli, így „azt ígérte, gondoskodik arról, hogy az is maradjon”, ha nem lép vissza. A fiatal tanácsos-jelöltet, aki civilben zenész és a Zilah-belvárosi református egyházközség kántora, azzal is fenyegették, hogy a zenekara munka nélkül fog maradni Zilahon. „Elszomorítanak ezek a módszerek, ugyanis hiszek a fiatalok közéleti szerepvállalásában és a tiszta politikában” – mondta Rácz Lóránd.

Toró T. Tibor visszautasította a „félelemkampányt”, úgy fogalmazott, nem gondolta volna, hogy 22 évvel a kommunizmus bukása után ennyire markánsan jelenik meg a félelem és a fenyegetettség érzése, amiért az általános választójoggal élve a helyhatósági választásokon jelölteket állítanak. Toró szerint az RMDSZ részéről hasonló zaklatásokra van példa más Szilágy megyei településeken, az Érmelléken és Szatmárnémetiben is, Székelyudvarhelyen pedig az MPP elnöke próbálja eltántorítani jelöltjeiket. „Az RMDSZ-ben érzik, hogy repedezik az egypártrendszer bunkerén a beton, a félelem vezeti őket. Bár nekünk nincs más eszközünk, mint a nyilvánosság, a közösség lesz az, amely meg fog minket védeni. Az igazi hatalom minden látszat ellenére nem a prefektusok, elnökök és főtitkárok, mindenféle választott és kinevezett funkcionáriusok, hanem a választópolgárok, a közösség kezében van” – fogalmazott Toró T. Tibor.

A Néppárt elnöke szerint nem lehet a közösséget egy „politikai karámba kényszeríteni”, a kint maradókat pedig ellenségnek kikiáltani, mert az a „bolsevik egység”, amit elutasítanak. „Folyton csak azt halljuk, hogy leszerelték az ajtót, meg lenyelték a kulcsot és mindenkit várnak az RMDSZ-be. Az nem együttműködés, abból mi nem kérünk” – tette hozzá. A pártelnök véleménye szerint az RMDSZ-esek hiába fenyegetnek, mert az új egység, amely létrehozásán a Néppárt munkálkodik, előbb vagy utóbb úgyis létrejön. „Az új egység kötőszövete nem a félelem, hanem a választópolgárok, a történelmi egyházak közösségei, a civil szervezetek és a különböző politikai pártok együttműködése” – foglalta össze Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt álláspontját.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleményeA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .