EMNP: készen a megmérettetésre

EMNP: készen a megmérettetésre
Mesterségesen szítottak az amúgy jogos elégedetlenségen alapuló tüntetések. Nagyváradon járva erről is szólt ma Toró T. Tibor, Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott országos elnöke.

 

 

Gyanús az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP), hogy nem írták ki az időközi parlamenti képviselői választást abban a Bihar megyei kerületben, amely annak nyomán maradt üresen, hogy Lakatos Péter RMDSZ-es képviselő a Számvevőszéknél kapott új állást. Toró T. Tibor, Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott országos elnöke, illetve Zatykó Gyula, a párt partiumi régióelnöke elmondta: ezekben a napokban már ki kellett volna írni a voksolás időpontját. Mivel ez nem történt meg, máris mulasztásos törvényszegést követett el a kormány – ám esetleg kiírható még a választás, hat hónappal a parlamenti választások előttig van rá idő. Az EMNP közös jelöltet szeretett volna az RMDSZ-szel, de mai napig nem kaptak választ megkeresésükre. Azt is furcsállják, hogy az RMDSZ tagja a választási megmérettetést halogató kormánynak. Így nem tartják kizártnak, hogy félnek a megmérettetéstől. Az országban egyébként összesen 6 körzetben kellene időközi választást tartani, ezt eddig sehol nem írták ki…

 

Alakulnak

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyébként február 25-én tartja országos küldöttyűlését (azaz lényegében első kongresszusát) Csíkszeredában. Addig például csak a Partiumban összesen 40 helyi szervezetnek kell megalakulnia. Zatykó Gyula szerint ezzel nem lesz gond. Toró T. Tibor hozzátette: országosan 130 helyi szervezet lesz. A köldöttgyűlésre 350 reprezentáns utazik majd.

Toró T. Tibor kitért arra is: Tőkés László nemrégiben ismét javasolta az etnikai arányosság elvén alapuló képviselet bevezetését. Az előbbi szerint ez most végre nagy médiavisszhangot kapott, ami áttörés – s továbbra is remélik, hosszabb távon akár gyakorlatba is ültethető, bár az RMDSZ mereven elzárkózik ettől is.

Szóba került az is: az európai állampolgári kezdeményezési joggal élve más és más kisebbségügyi projekttel próbál meg uniós forumokhoz fordulni az SZNT és az RMDSZ. Közben Tőkés László felhívta a figyelmet: ez így sikertelenség kockázatát rejti, inkább egységes, egyeztetett téma és fellépés lenne szükséges. Épp ezért Kárpát-medencei magyar egyeztetést kezdeményezett erről.

Az egészségügyi ágazatra is kitért Toró T. Tibor. Mint jelezte, szerinte az ebből indult tüntetések „mesterséges, gerjesztett hátterűek, bár a megszorítások miatti elégedetlenség jogos”. Úgy véli: a Nagyváradról az egészségügyminiszteri posztra került Ritli László megalázó helyzetbe kényszerült, statiszta szerepet sem kapott. „Bizonyos körök kiszolgáltatottjaként kell intézkedéseket tennie. Ide taszították egyes körök, amelyek közül kiemelkedik a Bihar megyei RMDSZ”. Toró szerint kell az egészségügyi reform – ám a vonatkozó törvénytervezet visszavonása helyett (ami az egész ügy sokáig való elodázását hozza) az lett volna megfelelő, ha javítanak azon, mégpedig a szaktárcát irányító RMDSZ hathatós cselekvésével.

 

Gondban

 

Zatykó Gyula egy másik ügyre is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a regisztrációs adó újragondolása lehetetlen helyzetet teremtett. Az RMDSZ-es miniszter által vezetett szaktárca olyan döntést hozott, amelynek nyomán a régebbi gépkocsik után is nagyon magas a regdaó. Ezért az országban bejegyzett 4,2 millió autóból mintegy 3 millió jelelgel eladhatatlan – hiszen az alacsony vételár mellett a hatalmas regadót is meg kellene fizetni. Ez a pattelyzet pedig ismét a gépkocsipark elöregedéséhez fog vezetni…

 

Szeghalmi Örs