EMNP-kérdőjelek Cseke miatt Váradon

EMNP-kérdőjelek Cseke miatt Váradon
Várhatóan nem támogatja az RMDSZ-es Cseke Attila nagyváradi polgármesterjelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Kérdőjeleket látnak vele kapcsolatban.

 

Éles bírálatokat fogalmazott meg egyes nagyváradi és Bihar megyei RMDSZ-es vezetőkkel kapcsolatban hétfőn Tőkés László, valamint Toró T. Tibor. A közelgő helyhatósági választások kapcsán ugyanis Váradon tartott közös tanácskozást a Tőkés vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amelyet Toró vezet. A megbeszélésen megerősítették a két szervezet stratégiai partnerségét, s egyeztettek a Néppárt stratégiáiról, a közelgő helyhatósági választások okán.

A tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Tőkés László kifejtette: a Néppárt a verseny és az együttműködés természetes egyensúlyára törekszik és továbbra is tárgyalna a többi romániai magyar politikai tömörüléssel – ám nem tapasztalnak kooperációs szándékot az RMDSZ részéről. Mint mondta. „Hideg zuhanyként ért bennünket az RMDSZ, illetve Kelemen Hunor szövetségi elnök legutóbbi reakciója, miszerint nem tartja megvalósíthatónak a verseny és az együttműködés összehangolását a júniusi romániai helyhatósági választásokon. ” Ugyancsak bírálta Borbély Lászlót, az RMDSZ politikai alelnökét, aki azt mondta: „az üzenet ugyanaz, mint 22 évvel ezelőtt: egységesnek kell lennünk”. Tőkés szerint ez a megcsontosodott, kizárólagos pártegységet jelenti, s a bolsevik típusú kiszorítósdi folytatása.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke elmondta: az EMNP április közepéig végez a jelöltállításokkal. A jelölteket a helyi közgyűléseik választják ki. A helyi választási megállapodásokról is e hónapban határoznak. „Országos paktumra sajnos nem nagyon van esély, pedig mi szerettünk volna országos keretegyezményt is a többi magyar politikai erővel” – tette hozzá.

Lapunk ama kérdésére, hogy mi a tervük Nagyvárad, illetve Bihar megye vonatkozásában a helyhatósági választáson, Toró T. Tibor, az EMNP elnöke így fogalmazott: „Biharban nehéz az RMDSZ-szel tárgyalást folytatni. Az együttműködés előfeltétele az lenne, hogy az RMDSZ vegye le az összes korruptat a jelöltlistáiról. De erre csak egy halvány kísérletet tettek, annak révén, hogy nem indítják polgármesternek Biró Rozáliát. A Kiss Sándor és Szabó Ödön vezette megyei RMDSZ-szel tárgyalni, az szinte súrolja a lehetetlen határát. De mi készen állunk arra, hogy megpróbáljunk közös nevezőre jutni”. Várhatóan az EMNP tehát külön állít, önálló, saját megyei tanácsosi és nagyváradi városi tanácsosi jelöltlistát is. Toró T. Tibor kérdésre válaszolva még hozzátette: nem nagy az esélye annak, hogy Cseke Attila nagyváradi RMDSZ-es polgármesterjelöltet támogassák. „Az egészségügyi reform kapcsán is voltak furcsa és ellentmondásos ügyek, amikor miniszter volt” – mondta. Cseke Attila váradi polgármester jelöltségéről megkérdeztük Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) védnökének véleményét is. Ő így fogalmazott: „Jól érzékelik az RMDSZ Bihar megyei boszorkánykonyháján, hogy a mostani alpolgármester asszony erősen korrupciós ügyekben keveredve esélytelen, sőt, talán a hatóság diszkvalifikálná is a versenyből. Ezért új jelölt kellett nekik. Pedig nagy munkájuk fekszik abban, hogy felépítették ezt a politikai Barbie babát. Most aztán a szándék az volt, hogy találjanak egy hitelesnek tűnő személyt, így esett a választás Cseke Attilára. A kulcskérdés itt az, hogy úgymond egy-e a macska a farkával. Azaz Cseke jobb-e, mint a mögötte álló gazdasági-politikai körök, a gazdasági tőkével összefonódott ötösfogat. Kétséges, hogy jó tudna maradni egy rossz környezetben”.

Tőkés László és Toró Tibor egyébként amiatt is bírálták az RMDSZ-t, hogy Marosvásárhelyen sem hajlandóak összefogásra, közös polgármesterjeölt indítására, „így e kiemelt fontosságú város ismét elveszhet, pedig az RMDSZ már három választási kudarcot tudhat magáénak ott.”

Sándor Krisztina, az EMNT országos ügyvezető elnöke a tájékoztatón jelezte: megkezdte működését az Erdélyi Magyar Közszolgálati Szabadegyetem. Ennek keretében a Néppárt jelöltjei felkészülnek az önkormányzati választásokra és az önkormányzatokban való ténykedésre. Az ügyvezető elnök arról is tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit, hogy újraszerveződtek az EMNT szakbizottságai, illetve elkezdték az idei, sorban a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezését.

Szeghalmi Örs