EMNP: karaván az autonómiáért

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke (baoldalt) és Szilágyi Zsolt országos alelnök a tájékoztatón. A szerző felvétele
Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke (baoldalt) és Szilágyi Zsolt országos alelnök a tájékoztatón. A szerző felvétele
Bevallottan választási kampányhoz időzítették az Erdélyi Magyar Néppártnál (EMNP) azt a karavánt, amelynek során önrendelkezésről, régiósításról szóló elképzeléseiket ismertetik.

Húsz erdélyi és partiumi települést járnak be a következő időszakban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői, hogy ismertessék a párt autonómia-tervezetét, regionalizációval kapcsolatos elképzeléseit. A karavánnnak nevezett sorozat május 10-én már megkezdődött, Érmihályfalván nyitottak, és Kolozsváron is tartottak fórumot a témában. Kedden Nagyváradon Szilágyi Zsolt alelnök és Csomorányi István Bihar megyei elnök sajtótájékoztatón szólt a részletekről. Mint elmondták, azért épp a választási kampányra időzítették mindezt, mert szerintük „ilyenkor e témákra fogékonyabbak az emberek”.

Speciális régiók is

A más politikai szervezetek által népszerűsített koncepciótól például abban tér el az EMNP-féle, hogy az utóbbi a történelmi régiók újraalakításából indul ki a Ceauşescu-féle megyerendszer helyett. Az egész országra vonatkozóan kidolgozták elképzelésüket, így 15 régió és három úgynevezett metropolisz régió lenne, ugyanakkor speciális jogállásúakat is létre kellene hozni. Ilyen speciális lenne a Székelyföld, illetve a Partium-Körösvidék. Ami a metropolisz régiókat illeti, azok a következők lennének: Brăila-Galac, Ilfov, valamint Brassó és vonzáskörzete.

A Partium-Körösvidék régiót teljes egészében alkotná Bihar és Szatmár megye, valamint ide tartozna Arad északi, Szilágy nyugati és Máramaros nyugati része. Ennek a központja Nagyvárad lenne. Ugyanakkor az adóügyi, pénzügyi önrendelkezéssel kapcsolatos tervüket is kidolgozták. Eszerint az adókból és illetékekből megtermelt bevételek 60 százaléka helyben maradna, 20 százalék menne csupán a központi költségvetésbe, a fennmaradó 20 pedig egy szolidaritási alapba, amelyből a hátrányosabb helyzetű régiókat támogatnák.

Csomortányi István egyébként kiemelte, hogy szerintük az EMNP egyedi párt a Partiumban, mivel „csak ez a formáció regionalista, autonomista és korrupcióellenes”. Mint elmondták, az autonómia-karavánt az követi majd, hogy az ismertetett koncepcióhoz parlamenti támogatást próbálnak szorgalmazni.

Váradon

A témával összefüggően autonómiaügyi fórumot tartanak május 16-án 18 órai kezdettel Nagyváradon is, a városháza dísztermében. A meghívott vendég Sabin Gherman, a fórum másik két előadója Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke, és dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Autonómiatanács képviselője. Moderátor: Csomortányi István.

Szeghalmi Örs

 

Címkék: , ,