EMNP: hölgyek adtak számot

EMNP: hölgyek adtak számot
Kizárólag hölgyeket hívott képviselői közül a tegnapi, évzáró jellegű sajtótájékoztatóra az EMNP Bihar megyei szervezete. Nagyszalontai, élesdi, mihályfalvi, székelyhídi, váradi beszámoló volt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint rokonszervezetei képviseletében öt nő adott számot idei tevékenységéről a párt tegnapi nagyváradi tájékoztatóján. Kálmán Gabriella élesdi EMNP-elnök elmondta: az egyik legfiatalabb szervezet az övéké, idén szeptemberben alakult meg. Irodájukban külön alkalmazott dolgozik, fő tevékenységi körül jelenleg a könnyített honosítás intézése, tájékoztatás, ugyanakkor közösségi foglalkozásokat szerveznek felnőtteknek és gyermekeknek. Czeglédi Júlia, az érmihályfalvi ügyintéző titkár többek között arra tért ki, hogy Érmelléken havonta vannak konzuli napok, a honosítást elősegítendő – külön érdekesség, hogy több ízben magánszemélyek kínálták fel otthonaikat a konzuli nap megtartására, az ügyfélfogadásra. Főleg nyáron ők is számos foglalkozást tartottak gyerekeknek, együttműködnek a gálospetri gyermekotthonnal. Emellett presbiterként is tevékenykedik, valamint helyi tanácsos is.

Jövőre is lesz!

Jobbágy Emese, a Szent László Alapítvány vezetője elmondta: az idén nagy sikerrel elindított Nagyváradi Szent László Napokat jövőre is megtartják. Mint ismeretes, a nagy siker nyomán ellenfeleik megpróbálták kivenni a szervezők kezéből az egészet, és ellehetetleníteni a folytatást. Hogy hol áll az ügy, arról azt mondták, jelenleg bonyolult jogi procedúrák zajlanak, ám „a lényeg, hogy jövőre is lesznek Váradon Szent László Napok, mégpedig ugyanezen név alatt”.

Balogh Csilla, a nagyszalontai közös EMNT-EMNP iroda munkáját ecsetelte, jelezve, hogy ők is a honosításbeli segítségnyújtást tartják egyik fő feladatuknak. A hölgyet ugyanakkor megválasztották az EMNP ifjúsági szervezetének, a MINTA nevű tömörülésnek a megyei elnökévé. Mint jelezte, keményen dolgoznak, máris 14 szervezetük van a megyében. Felvették a kapcsolatot a Fidelitasszal is, januárban vagy februárban kétoldalú találkozót szerveznének Váradon.

Rhédey Emília, Székelyhíd néppárti szervezetének elnöke munkájáról szólva elmondta: térségükben legalább még 5 tagszervezet megalakítására állnak készen. Ugyanakkor ő helyi tanácsos is, kiemelten foglalkozik pénzügyi, kulturális kérdésekkel, emellett a civil szervezetek kezdeményezéseit elbíráló testületnek is tagja – így nemrégiben éppen a MINTA számára sikerült némi pénzt szerezniük. Minden felszólaló kiemelte egyébként, hogy jelenleg a magyarországi választásokra való regisztrációt tekintik egyik prioritásuknak.

Bírálatok

Az EMNP megyei szervezete egyébként tegnap közleményt is kiadott egy másik témában. Ebben azokat bírálják, akik szerintük a magyar közösség árulói, vagy ezekkel szövetkeznek. A közleményben többek között ez szerepel: „A valóban hiteles anyaországi politikusoknak nincs szükségük arra, hogy Erdélyt járják népszerűségük növeléséért, vagy terjedelmes interjúkkal kampányoljanak. Mondjuk ezt annak apropóján is, hogy a minap az egyik helyi napilapban egész oldalas, közfelháborodást okozó interjút közöltek – fizetett politikai hirdetésként – Gurmai Zita szocialista EP-képviselővel, annak a szocialista parlamenti frakciónak a tagjával, mely példátlan módon támadt saját hazájára a Magyarország ellen folytatott nemzetközi rágalomhadjárat során.  Gurmai Zita példájánál maradva, hogyan is feledhetnénk el, hogy a kormányzó román szociáldemokraták (PSD) emlékezetes kongresszusán térdre ereszkedve nyújtott át virágcsokrot Ion Iliescu egykori államfőnek, aki emberiségellenes bűncselekmények elkövetéséért felel, és az 1990-es bányászjárások idején a több halálos áldozatot követelő brutális fellépés levezénylője volt. Gurmai Zita manapság egyre gyakrabban jár Nagyváradon, és mindez nem véletlen. A román utódkommunisták legjobb hazai szövetségese, az RMDSZ, különösen bihari szervezete, szinte valamennyi jeles balliberális politikussal jó kapcsolatot ápol. A politikai prostitúciót tökélyre fejlesztő erdélyi úgymond érdekképviselet meghívására az elmúlt években olyan baloldali politikai és szellemi vezetők érkeztek Nagyváradra, mint Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Nyakó István, Ujhelyi István, Demszky Gábor, Aczél Endre, Bajnai Gordon – hogy csak a fajsúlyosabb neveket említsük. Ugyanezen politikai oldal cinkosságával nyúlták le a bihari tulipánosok az Ady Endre szülőfalujába, a jobb sorsra érdemes Érmindszentre tervezett kulturális központ felépítésére szánt 320 millió forintot a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettől. Összenő, ami összetartozik – jelen esetben egy tőről fakad a budapesti szegfű, a bihari tulipán és a bukaresti rózsa. Vörös mindahány. Mi, erdélyi, bihari magyarok nem hagyjuk, hogy megtévesszenek, nem hiszünk a baloldali hazugságoknak, az álságos bűnbánatnak, és nem leszünk a Magyarországot, Erdélyt és Romániát tönkretevők politikai haszonszerzésének segítői.”

Szeghalmi Örs