EMNP: „gyanús ügyek Biharon”

EMNP: „gyanús ügyek Biharon”
Érmihályfalva RMDSZ-es vezetésének szerintük kétes közpénz-ügyei után most a Biharral összefüggő hasonló ügyeket ismertette külön sajtótájékoztatón az Erdélyi Magyar Néppárt három képviselője.

Gyanús ügyletek, a közpénzekkel való kétes bánásmód jellemzi Bihar község RMDSZ-es vezetését – véli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei szervezetének vezetése. A tömörülés megyei elnöke, Csomortányi István, valamint két Bihar települési önkormányzati képviselője, Almasán Sándor és Bíró Zsolt tartott külön sajtótájékoztatót arról, mi folyik Biharon. Amely község egyébként RMDSZ-es vezetésű: a polgármester is az, az alpolgármester is, a tanácsban pedig például 13 RMDSZ-es van és 2 EMNP-s.

Utóbbiak most a sajtónak elmondták: több megkérdőjelezhető pénzmozgás is van. Almasán Sándor szerint „a 2012-es választási kampányban kapott támogatásokat fizeti most ki közpénzekből egyes cégeknek és tömörüléseknek az RMDSZ”.

A konkrétumok

Ennek a jele szerinte a polgármesteri hivatal udvarának felújításával kapcsolatos ügy is. Erre 70.000 lej volt elkülönítve a költségvetésből, de végül 83.000 lejt költöttek rá, „azaz 13.000 lejjel többet fizettek ki egyes kivitelezőknek”. Amely kivitelezők – vagyis az Asfaltmix és a Szaki vállalkozások, továbbá a Pallagi Imre engedéllyel rendelkező magánvállalkozó – Almasán Sándor szerint az RMDSZ-hez kötődnek. „Közvetlen odaítéléssel kapták meg a munkákat, márpedig ezek a cégek az RMDSZ választási kampányát segítették előzőleg” – jelezte.

Egy másik ügy, hogy 43.000 lejért alakíttatott ki az önkormányzat egy játszóteret, a két helyi képviselő szerint „megengedhetetlenül sok pénzt fizetve ki ezért, holott csak pár játék van az egész területen”. Kifogásolják továbbá, hogy szerintük teljesen fölöslegesen fizetett az önkormányzat egy cégnek a Szatmár felé vezető út közvilágításának kiépítéséért. „Ugyanis ott nincsenek házak, a lámpák a vetést, a széntót világítják meg” – tették hozzá. Erre 35.000-40.000 RON ment el.

Elhangzott még, hogy a helyi iskola felújítását 200.000 lejből oldották meg, ez tavaly szeptemberre be is fejeződött. A pénzből a tetőtérben alakítottak ki termeket. Az önkormányzat eddig – teremhiány miatt – bért fizetett máshova, összesen havi 7000 lejt. Ám ezt a gyakorlatát most sem szüntette meg, továbbra is máshol bérel tantermeket, ahelyett, hogy a kész újakba, magába az iskolába visszaköltöztette volna az osztályokat.

Egy másik ügy lényege, hogy 140.000 lej büntetést róttak ki az önkormányzatra, be nem fejezett munkálatok miatt, illetve azért, mert egyes renovált ingatlanok – a művház, egy iskola utáni foglalkoztatást biztosító épület és egy útaszfaltozás – hivatalosan még most sincs átadva, használatba véve. Almasán Sándor azt mondja: „A polgármester asszony kérdésemre olyan választ adott, hogy a büntetést majd átvállalja a kivitelező brassói cég az önkormányzattól. Nos, ez is érthetetlen ügy, és meghnézném én azt a céget, amelyik valóban csak úgy, önmagától átvállalja egy ekkora büntetést kifizetését.” Hogy a kész munkálatokat miért nem vette át a bihari önkormányzat időben, elkerülve a büntetést, annak oka Almasán Sándor szerint „azok minősége is, de egyszerű nemtörődömségből fakadó halogatás is”.

Más is kiderített közben a helyi EMNP. Rájöttek ugyanis, hogy Szilágyi Zoltán alpolgármester ügyében hivatali összeférhetetlenség is fennáll. Ő ugyanis úgy alpolgármester, hogy közben egyéni vállalkozó is. Almasán szerint ez is elősegítette, hogy 2012-ben például 25.000 euró uniós pénzt kaphatott vállalkozása részére – miközben a vagyonnyilatkozatában egyszerűen fel sem tüntette azt, hogy helyi vezető és vállalkozó is egyezerre. Mindemiatt az EMNP az ilyen ügyekkel foglalkozó Feddhetetlenségi Ügynökségtől (ANI) kért állásfoglalást. Almasán szerint az ANI azt válaszolta, hogy a hivatali összeférhetetlenség fennáll Szilágyi Zoltán alpolgármester esetében, az ügy kivizsgálását pedig megkezdték. „Mindezek ellenére semmi nem változott. Holott a település jegyzőjének hivatalból értesítenie kellene a prefektust ilyen eseteben – hogy az utóbbi felfüggessze hivatalából az összeférhetetlenségi állapotban lévőt, és vizsgálatot indítson”- mondta a nyilatkozó. Külön újságírói kérdésre – hogy akkor miért nem fordul maga az EMNP a prefektushoz – hozzátette: „amennyiben nem rendeződik az ügy, megfontoljuk ezt is”.

„Válaszokat Mihályfalváról!”

Mint arról beszámoltunk, hasonló tájákoztatón tárta a sajtó elé az érmihályfalvi RMDSZ-es ökormányzat szerintük gyanús ügyeit nemrégiben az EMNP. Erre választ is írt a polgármester, amelyet lapunkban megjelentettünk. Az EMNP megyei elnöke, Csomortányi István ma visszatért a témára, jelezve: „Nyakó József polgármester csak általánosságokat válaszolt, emellett összegyűjtötte a helyi sportban érintett szülőket és gyerekeket egy tüntetésre, azt a hamis látszatot keltve, mitha mi a sportszeretők ellen lennénk, és nem az egyes ottani sportegyesületek gyanús finanszírozását is kifogásoltuk volna, más ügyek mellett. Ez gyávaság. És újra határozottan kérjük a polgármestert, hogy adjon válaszokat, számoljon el a közpénzekkel.”

Szeghalmi Örs