EMNP: fogantatás után, születés előtt

EMNP: fogantatás után, születés előtt
Bihar megyében mintegy 2500-en támogatták aláírásukkal az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését. A bukaresti bíróság május 26-ig várja az esetleges fellebbezéseket, ekkor lesz ugyanis az érdemi tárgyalás.

Az Erdélyi Magyar Néppárttal kapcsolatos fejleményekről tájékoztatta a sajtó képviselőit Zatykó Gyula, a párt kezdeményező bizottságának partiumi régióelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezetének alelnöke tegnap. Egyúttal köszönetét fejezte ki mindazoknak akik aláírásukkal támogatták az új romániai magyar párt létrejöttét, és azoknak is akik segítettek a szükséges aláírások összegyűjtésében. Bihar megyében összesen 2500-en írták alá az íveket, tudtuk meg. A jogszabály – mely Zatykó szerint egyébként súlyosan kisebbségellenes – előírja, hogy tizennyolc megyében és Bukarestben minimum 700 aláírást kell begyűjteni egy új párt bejegyzéséhez. Az EMNP-nek 19 megyében és Bukarestben közel harmincezer aláírást sikerült összeszednie, így messzemenőleg eleget tett a vállalásoknak.

Eltűnt szavazatok

„A tavaly decemberi küldöttgyűlésen fogalmazódott meg, hogy igény van egy új politikai arcra a romániai magyarságot képviselő érdekvédelmi szervezetek palettáján. Bízunk abban, hogy sikerül majd betölteni a tőlünk elvárt szerepet. 1990-ben még egymillióan szavaztak az RMDSZ-re, míg 2008-ban már csak 400 ezren. Igyekszünk azokat a magyarokat megszólítani, akik már nem szavaznak az RMDSZ-re.”- magyarázta Zatykó Gyula. Hozzátette, hogy számítottak arra, hogy sem az RMDSZ, sem az MPP nem fogja örömmel fogadni azt, hogy összegyűltek az aláírások. Az azonban meglepő, hogy már második nap elutasították azt a javaslatot, hogy még a helyhatósági választások előtt tartsanak előválasztást egy egységes erdélyi magyar képviselet megalapozásának érdekében. A pártbejegyzés folyamatának következő állomása május 26, amikor a bukaresti törvényszéken sor kerül az érdemi tárgyalásra. Eddig lehet benyújtani a fellebbezéseket is. Szeretnék elérni azt, hogy a tusványosi szabad egyetemre legyenek meg a párt jogi keretei, ekkor ugyanis alkalmas lenne közösen megvitatni a továbbiakat. A párt működési stratégiájára, illetve a román politikai erők általi fogadtatásra és az ezekkel történő lehetséges tárgyalásokra vonatkozó kérdések kapcsán Zatykó kifejtette , hogy az EMNP túl van a fogantatáson, de még nem jutott el a születés pillanatáig. „Sokak szemében még nem vagyunk tárgyalópartnerek, ameddig ez nem történik meg.” – tette hozzá.

Mészáros Tímea