EMNP: bemutatkoztak a váradiak

Balról jobbra: Pólik Levente váradi EMNP-alelnök, Zatykó Gyula, partiumi régióelnök, Kristófi Kristóf, váradi EMNP-elnök és Kovács Ernő alelnök a tegnapi tájékoztatón
Balról jobbra: Pólik Levente váradi EMNP-alelnök, Zatykó Gyula, partiumi régióelnök, Kristófi Kristóf, váradi EMNP-elnök és Kovács Ernő alelnök a tegnapi tájékoztatón
Megalakult decemberben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezete. Mint akkor tudattuk, ez volt az első ilyen helyi szervezet az egész országban. Ma bemutatkoztak a vezetői.

 

 

Nem kizárt, hogy Nagyváradnak magyar polgármestere legyen az év végén esedékes önkormányzati választások nyomán – ezért az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezete elsősorban az RMDSZ-szel való helyi szintű párbeszéd és a közös jelölt indításának híve. Amennyiben ez nem jön össze, akkor indítanak csak külön polgármesterjelöltet a megyeszékhelyen. Többek között ezt is elmondták kérdéseinkre az EMNP városi szervezetének vezetői, akik bemutatkoztak a sajtónak. Mint ismert, az új választási törvény értelmében immár csak egyfordulós a polgármesteválasztás, s rendszerint az első fordulókban eddig a magyar jelölt végzett az élen – ez ad okot a reményre. Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke a tájékoztatón elmondta: a sikerhez megyegyezés szükséges, ők nyitottak tisztességes kompromisszumra, ugyanakkor a szavazók nagyofokú mozgósítása is kell majd.

 

Kik ők?

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezetét Kristófi Kristóf vezeti. Az elnök 43 éves, mérnök és jogász végzettségű, három gyerek édesapja, s egy vállalkozást vezet. A két alelnök a 31 éves, közgazdász végzettségű Kovács Ernő, aki egy lovardát irányít „civilben”, valamint a 27 éves, közgazdász végzettségű Pólik Levente, aki a helyi Demokrácia Központnál dolgozik.

A nagyváradi szervezet struktúrája is készen van már, 15 körzetre osztották a várost. Bárkinek a jelentkezését szívesen fogadják, aki a körzeti szervezőmunkában segítene. Az elérhetőségeket rövidesen nyilvánosságra hozzák. Az önkormányzattól már székhelyet is igényeltek, 90 nap alatt kell ajánlatot kapniuk.

Kristófi Kristóf váradi pártelnök elmondta: az EMNP célja a helyi érdekképviselet erőviszonyainak módosítása, fiatal, felkészült jelöltek pozícióba juttatása, a választói hit visszaadása. Konkrét céljaikon, programjukon helyi szinten is most dolgoznak. Erről Kovács Ernő alelnök elmondta: „Egyelőre olyan címszavakat említhetünk, mint például az oktatás, az egészségügy, a hőerőmű, a műemlékvédelem, a geotermális energia kiaknázása. Fő célunk nem az állandó bírálat, hanem a megoldások keresése és gyakorlatba ültetése.” Pólik Levente alelnök ehhez még hozzátette: „további gond többek között, hogy a város több olyan lépést tesz, amelyet nem támogat a lakosság, ilyen például a rogériuszi piac ügye, vagy a gyorsforgalmi úté”.

Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke egyébként jelezte: sajnálattal vették tudomásul, hogy az arányos képviseleti rendszer kiépítésére tett javaslatot az RMDSZ nevében Kelemen Hunor pártelnök elvetetette és sci-finek minősítette.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) minden esetre folytatja az építkezést: eddig csak a partiumban már 17 helyi szervezete alakult, s közeledik az első kongresszusa is.

 

 

Szeghalmi Örs

Címkék: ,