EMNP: adó- és fűtésterhekről

Akt.:
Kristófi Kristóf, a városi szervezet elnöke (a képen jobboldalt) és Pólik Levente elnökségi tag a szerdai EMNP-sajtótájékoztatón
Kristófi Kristóf, a városi szervezet elnöke (a képen jobboldalt) és Pólik Levente elnökségi tag a szerdai EMNP-sajtótájékoztatón
Pertársaságot is szervez a lakosságnak az EMNP nagyváradi szervezete, ha kacsának bizonyul az önkormányzat ígérete a beltelekadó csökkentése kapcsán. A hőerőműnél pedig furcsa számlázást fedeztek fel a szakértőik.

 

Sokan elégedetlenkednek továbbra is Nagyváradon amiatt, hogy az önkormányzat méltánytalanul, átgondolatlanul és törvényszegő módon megemelte a beltelekadókat, s megváltoztatta sok telek besorolását – jelezték szerdán az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) váradi szervezetének képviselői. Kristófi Kristóf, a városi szervezet elnöke és Pólik Levente elnökségi tag elmondta: az utóbbi időben Püspöki és Hegyalja negyedekben tartottak lakossági fórumokat, ahol sok polgár gyűlt össze. Eddig csak hozzájuk mintegy száz tiltakozó beadvány érkezett, ezeket a város és a kormánybiztosi hivatal vezetéséhez juttatják el. Továbbra is segítenek az igénylőknek ilyen reklamációk összeállításában.

A hírek szerint a tiltakozások miatt a város vezetése változtatni készül a szabályozáson. Kristófi Kristóf szerint azonban nem tudni részleteket egyelőre, tehát nem biztos, hogy a lakosság érdekeit szolgálná a változás, sőt, szerinte egyelőre az sem biztos, hogy a hír nem kacsa-e. Ezért jelezte: kivárnak, s ha a módosítás nem lesz megfelelő, a polgároknak pertársaságot szerveznek, hogy közösen indíthassanak pert a károsultak. Az EMNP továbbra is arra kér mindenkit, hogy ne fizessen egyelőre, s adjon be fellebbezést. Sőt, tiltakozást azok is benyújthatnak, akik már kifizették az adót. Kristófi Kristóf hozzátette: „Sajnálatos, hogy az RMDSZ tanácsosai tartózkodtak a vonatkozó adóemelési határozat elfogadásakor, ahelyett, hogy nemmel szavaztak volna – pedig pontosan tudták, miről van szó. Utólag próbálnak csak tenni valamit.” Jelezte: elvárják, hogy a kialakult helyzet miatt lemondjon az önkormányzat gazdasági osztályának vezetője.

Túlszámlázás

Egy másik váradi ügyre is felhívták a figyelmet: azt vették észre, hogy a hőerőmű a primér rendszerre csatlakozottaknak is úgy számláz, mint a szekunderen lévőknek. Azaz a fogyasztókra terheli át az energiaelosztás költségeit is. Ez már évek óta így megy, s bár a szabályozó szakhatóság, az ANRSC átiratban (4033341/2011. 11. 18. számú) jelezte, hogyan kellene helyesen számolni, azt nem tartják be Kristófi Kristóf szerint. Sőt – tette hozzá – a váradi önkormányzat a mostani helyzetet határozatban készül megerősíteni. Szerinte „nem is biztos, hogy a helyi tanácsosok tudják, miről szavaznak, számos témában fogalmuk sincs, el sem olvassák előtte a határozatok tervezeteit”.

Felvetette még, hogy nem sokat hallunk újabban az épülő új hőerőműről, amely a földgázüzemre való átállást teljesítené be. Az EMNP sejtése szerint „valamit elszúrhattak az uniós pályázatban, ezért visszadobták az egészet, megszűnt a támogatás”. Arra a kérdésünkre, hogy ha ez van esetleg, akkor mi következhet, azt válaszolták, nem tudják pontosan, épp ezért is választ várnak az önkormányzattól. A mostani váradi erőmű engedélye idén decemberben lejár, elvileg ezt követően nem működhet úgy, ahogy most. Kristófi Kristóf szerint: „azt is tisztáznia kellene a város vezetésének, hogy akkor mi következik, mert ha netán semmi, akkor veszélybe kerülhet a fűtés a következő idényben”.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,