EMNP: „nehéz idők jönnek”

EMNP: „nehéz idők jönnek”
Amennyiben marad a decemberi választások után is a Ponta-kormány, gúnyt űz majd az emberekből, véli Zatykó Gyula, az EMNP régióelnöke. Szerinte a magyarokat különösen érinti majd ez.

 

Egyáltalán nem csak a Mikó-ügy az egyetlen, amely égbekiáltó igazságtalanságot mutat restitúciós ügyekben – fejtette ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) regionális szervezetének szerdai nagyváradi tájékoztatóján Zatykó Gyula régióelnök. Ők is részt vettek a múlt hét végén Sepsiszentgyörgyön tartott tüntetésen. Ennek apropóján hangsúlyozta: „Számtalan olyan ingatlan van, amiért hasonló módon kellene kiállni. Például Nagyváradon a premontrei-ingatlan, amelynek jogi háttere kísértetiesen hasonlít a Mikó-ingatlannal kapcsolatos állami huzavonához, vagy épp az Irgalmas rendiek váradi épülete, a volt pénzügyi palota. Sunyiság van az egész mögött a hatóságok részéről. Románia csak addig mutatott hajlandóságot a visszaszolgáltatásra, amíg be akart kerülni az EU-ba. Most, hogy kényelmesen elhelyezkedett ott, a restitutio in integrum elve már semmis. Pontosabban megvalósult, de csakis az ortodox egyház vonatkozásában”.

A politikus jelezte: a román kormány arra készül, hogy bevezesse: a vissza nem adott épületek becsült értékének csupán 15 százalékát téríti meg a jogosultaknak. Hozzátette: „Ha ez megvalósul, újra és újra tüntetnünk kell. Az EMNP ebben partner lesz. A magántulajdont is védeni kell, annak szentnek kellene lennie. Nehéz idők jönnek, együtt kell átvészelnünk ezeket, összefogva.”

Külön indulnak

Közelednek közben a december 9-re kiírt parlamenti választások. Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük a tájékoztatón, mi az EMNP stratégiája. Zatykó Gyula elmondta: külön indulnak majd, önállóan. Felvetésünkre, hogy ahol lehet lesz-e közös jelölt azt mondta, erről még korai lenne beszélni. Egyébként épp a tájékoztató előtt egy órával jelentette be ugyanezt Toró T. Tibor, az EMNP országos elnöke Kolozsváron: azt mondta, az EMNP önállóan száll versenybe.

Kerékpáros kampány

A váradi tájékoztatón Csomortányi István szervezési igazgató közölte: szeptember 9-én a Várad–Mihályfalva útvonalon kerékpáros figyelemfelkeltő körutat tartanak a Partium autonómiájáért. Vasárnap reggel 8 és 8.30 között a váradi Úri utcai premontrei templom előtt várnak minden érdeklődőt, aki velük együtt megtenné az utat biciklivel. Mihályfalvára 16.30 körül érnek, onnan bográcsozás után este térnek vissza, immár vonattal. A két város között minden magyarlakta településen megállnak majd. Érdekesség egyébként, hogy különben is csak magyarlakta települések vannak ezen az útvonalon. Csomortányi István úgy fogalmazott: „Négyszázezer magyar él a térségben. A Partiumnak tehát joga van az önrendelkezéshez. Az etnikai mellett a gazdasági ügyekben is előrelépést jelentene az autonómia, így a románságot is kedvezően érintené”.

Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke a tájékoztatón jelezte: a célállomásuk, azaz Mihályfalva otthont adott már nemrégiben autonómia konferenciának, ahol a partiumi önrendelkezést kezdeményező bizottság is összeállt. A kerékpáros kampányt ezúttal is közösen szervezi az EMNP, az EMNT és az EMI.

A pártelnök bejelentései

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mindenképpen részt vesz decemberben a romániai parlamenti választásokon, lehetőleg egy minél szélesebb magyar összefogás részeként, a közösen kialakítandó erdélyi magyar nemzeti minimum képviseletében – közölte szerdai sajtóértekezletén Toró T. Tibor, a párt elnöke. Az EMNP elnöke megismételte felhívását a 2009-ben létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) megújítására, amelyben mindhárom romániai magyar párt, valamint a magyar civil és ifjúságpolitikai szervezetek határoznák meg az erdélyi magyar nemzeti minimumot, amelyet a magyar képviselőknek, szenátoroknak kell majd Bukarestben képviselniük.Toró közölte: reméli, hogy az összefogásban az RMDSZ is partner lesz, ha mégsem, akkor az EMNP egy szűkebb összefogás tagjaként indul a választásokon. Az EMNP egyébként a Legfelső Bírói Tanácstól (CSM) kér vizsgálatot annak tisztázására, nem érte-e politikai nyomás a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében három évig nyomozó ügyészeket, vagy az első fokon ítéletet hozó bírót – mondta még Toró T. TIbor, a párt elnöke. Victor Ponta miniszterelnök egy megjegyzésére reagálva a CSM hétfőn az Igazság Napja elnevezésű szombati, sepsiszentgyörgyi demonstráció ügyében indított vizsgálatot.”Anomália, hogy a bírák és az ügyészek pártatlansága felett őrködő szakmai testület nem az első fokú döntést vizsgálja, amelynél valóban alapos a gyanú, hogy politikai nyomásra született, hanem az igazságtalan döntés elleni tüntetés szónokait gyanúsítja nyomásgyakorlással” – vélekedett Toró.

Szeghalmi Örs