Emléktábla lesz a régi kútnál

Emléktábla lesz a régi kútnál
Nagyvárad- Sárközi Zoltán önkormányzati képviselő bejelentette: az RMDSZ-frakció javaslatára a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány négynyelvű táblát fog kihelyezni a városháza étkezdéjében levő régi kútnál.

 

 

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Sárközi Zoltán váradi önkormányzati képviselő bejelentette: az RMDSZ-frakció javaslatára a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány négynyelvű tájékoztató táblát fog kihelyezni a városháza piramisépítményének legalsó szintjén levő étkezdében található régi, már nem üzemképes kútnál, mely arra fog emlékeztetni, hogy 1741-ben gróf Csáky Miklós római katolikus főpásztor püspöki lakot építtetett azon a helyen, mely ingatlanban később Patachich Ádám püspök vendégül látott két híres zeneszerzőt: 1760-62 között Michael Haydn-t, illetve 1765-69 között Carl Ditters von Dittersdorfot. A mostani Polgármesteri Hivatal helyén álló épületben- melynek az udvarán volt az említett kút- működött a katolikus főgimnázium, a királyi akadémia és az állami főreáliskola. Miután megtörténik az emléktábla feltevése, az RMDSZ azt szeretné, hogy ezt a helyet is iktassák be a Nyílt napok keretében megtekinthető helyszínek közé.

Sárközi Zoltán arra is felhívta a figyelmet: az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően a legutóbbi tanácsülésen elfogadták, hogy újabb nagyváradi utcák viseljék magyar személyiségeknek a nevét, így Biharpüspökiben egy új utca Fényes Szabolcsról lett elnevezve, Várad-Szőllősön pedig a Dajka Margit utcán sétálhatunk. Előbbi különben aktuális is, hiszen száz évvel ezelőtt, 1912. április 30-án született a zeneszerző Nagyváradon.

 

Ciucur Losonczi Antonius