Emlékkoncert volt a zsinagógában

Emlékkoncert volt a zsinagógában
A nagyváradi Hakeshet Klezmer Band, Vilan Gyuri, az együttes alapítójának dedikált emlékkoncertjét láthatta, hallhatta a közönség december 18-án, vasárnap 17 órától a neológ zsinagógában.

Teltházas, nagy sikerű koncertet adott vasárnap délután a nagyváradi Kossuth utcai neológ zsinagógában a zsidó hitközség néhány kórustagjával kiegészült Hakeshet Klezmer Band zenekar. A rendezvény kezdetén a szervezők nevében Seidler András köszöntötte a távolból az érdeklődőket, igénybe véve a modern technika nyújtotta egyik lehetőséget, a Skype-ot. Méltatta Vilan Gyuri emberi és zenészi nagyságát, aki több mint harminc éven át irányította a hitközség kórusának sorsát, életét, és ennek elismeréseképpen az énekkar jelenleg az ő nevét viseli. Felelevenítette ugyanakkor azt a tizenegy évvel ezelőtti, grandiózus koncertet, melynek hatására létrejött Hakeshet Klezmer Band. Úgy fogalmazott: egy olyan kincset hagyott maga után, mely felbecsülhetetlen értékű.

Kiemelkedő egyéniség

Vilan Gyuri, a hitközség 1970-ben alapított kórusának kiemelkedő egyénisége volt, és a Nagyváradi Állami Filharmónia több zenésze 2005-ben alapították meg a Zsidó Hitközség Hakeshet Klezmer Band együttesét, melynek mostani tagjai: Csatári-Malec Eszter énekes, Bogdán-Bódis Ádám zongora, szintetizátor és harmónika, Cătălin Chirilă klarinét, Nicolae Levi hegedű, Ilie Pop harsona, Boros-Konrád Péter nagybőgő, Trendler József ütőhangszerek.

Ciucur Losonczi Antonius