Emlékezetes borverseny Hegyközszentimrén

Emlékezetes borverseny Hegyközszentimrén
Bihar megye – A kedvezőtlen időjárás ellenére a tavalyinál (117) több, összesen 124 bormintát neveztek be a gazdák az idei év első megyénkbeli borversenyére, melyet Hegyközszentimrén tartottak meg szombaton.

 

 

A péntek délután kezdődött, majd szombaton egész nap folytatódott havazás kedvezőtlen előjelként “fenyegette” az ötödik hegyközszentimrei borverseny megszervezését, ám a gazdák nem hagytak kifogni magukon. Dacolva a szinte járhatatlan utakkal összesen 124 bormintát neveztek be a versenyre, ezek közül 35 volt vörös, 30 fehér édes-aromás, és 59 fehér száraz. A benevezők a helyiek mellett Szalárdról, Biharról, Biharpüspökiből, Szentjobbról, Bihardiószegről, Szalontáról, Monospetriből, Biharvajdáról, Nagyváradról és Székelyhídról érkezett, és nagyrészük a minták leadása után – tekintettel az időjárásra – már Szentimrén is maradt. De nem csak a nagy havazás miatt marad emlékezetes ez a verseny, hanem mert az első volt, amit nem a kultúrházban, hanem a falu szeptemberben felavatott új iskolájában rendeztek, ahol jobb körülményeket tudtak biztosítani, mint korábban, a kultúrházban.

 

Borok, díjak, pontok

 

A zsűri most is a már hagyományosnak mondható összetételében állt a borminták értékeléséhez: Dorin Popa, ifj.Csávossy György, Szoboszlai Hilda és Szoboszlai Csaba. Este, mielőtt sor került volna az eredmények kihirdetésére, az egybegyűlteket köszöntötte Derzsi Ákos parlamenti képviselő, Nagy Miklós, Szalárd község polgármestere és Kucharszki Zoltán helyi tiszteletes, akik kiemelték a résztvevők “rettenthetetlenségét”, amiért az időjárás viszontagságai sem tudták őket eltéríteni a részvételtől. Miután Dorin Popa értékelte a “mezőnyt”, a főszervező Nagy Sándor és segítői adták át a díjakat. A 16.5 pont alatt kapott borok tulajdonosai emléklapot vehettek át, a 16.5 – 17.5 közöttiek bronz-, a 17.6 – 18.5 közöttiek ezüst érmet kaptak. Aranyérmet kaptak, fehér száraz borok: Nagy Sándor (18.57), Kőrösi Kristóf (18.52), Tóth Géza 18.60), Jeremiás Attila (18.55) – valamennyien Hegyközszentimre, Zatykó István (18.87), László Sándor (18.60) – mindketten Szentjobb, Tánki József (18.52, Monospetri), Kalmár Gyula (18.77, Biharvajda); fehér édes aromás: ifj.Ferenci Árpád (18.90), Tóth Géza (19.12), Nagy István (18.57) – valamennyiek Szentimre.

 

A jók legjobbjai

 

A már kupával is jutalmazottak, vörös borok: 1. Balogh József (19.17, Diószeg), 2. Csuszher Ferenc (18.80, Székelyhíd), 3. Tánki József (18.60, Monospetri); fehér aromás: 1. Nagy Sándor (19.45, Szentimre), 2. Tolnay László (19.25, Diószeg), 3. Guba Jenő (19.12, Szalárd); fehér száraz: 1. Chifiriuc András (19.48, Bihar), 2. Nagy Sándor (19.02, Szentimre), 3. Tolnay László (18.92, Diószeg). A verseny legjobb borának járó nagyaranyérmet Chifiriuc András vehette át. A díjak kiosztása után következhetett a vacsora, amikor is a disznótoros finomságokat “rejtő” hidegtálakat rizzsel körített vaddisznó pörkölt követte, és persze a borok további elemzése sem maradt el. A Sláger Boys együttes hajnali öt óráig húzta a talpalávalót, a jókedvhez pedig a tombolán kisorsolt nyeremények – köztük egy borral teli kishordó és egy élő kismalac – is hozzájárultak.

Kőrösi Fruzsina

Rencz Csaba