Emlékezés és szórakozás a semjéni falunapon

Emlékezés és szórakozás a semjéni falunapon
Nehezen lehetett volna több gépkocsit “letenni” vasárnap este Érsemjén főutcáján, illetve a Népkert mögötti utcán, mint amennyi a 17. falunap záró eseményeinek idején ott parkolt. A Dolly Roll koncertre az egész környék összesereglett.


Vasárnap reggelre megérkezett a napsütéses idő Érsemjénbe is, így nem volt akadálya, hogy a néptáncosok, lovasok és a magyarországi Regélő Fehér Táltos dobcsapat tagjai megejtsék a szokásos falunapi hívogatóval egybekötött felvonulást. A idő a szabadtéri ökumenikus istentiszteletnek is kedvezett, mely előtt Balazsi Jószef polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy kevesebb a gyerek az iskolában, az óvodában, de remélhetőleg újabb 209 év múlva is lesznek, akik büszkén emlékezzenek ránk. (Az évszám utalás arra az 1806-ban égetett téglára, melyet a helyiek által Gyetkó-iskolaként ismert épület renoválásakor találtak – ennek részleteire visszatérünk). Sehol nem lehet úgy élni, mint a szülőföldön – mintegy folytatta a gondolatot Biró Rozália szenátor, aki szerint a település és az egész kisrégió jelentős eredményeket tud felmutatni fejlődésében. A beszédek utáni ökumenikus istentiszteleten Nagy János római katolikus, Csáki Márta református és Radu Sabau ortodox lelkészek álltak a mikrofon mögé, a református kórus pedig 2 éneket adott elő, a másodikba meglepetésszerűen a hallgatóságot is bevonták 1 szólamba, a másik 3-at a kórus énekelte. Utánuk a már nevezett budapesti dobosok sámánzene-stílusú előadása következett.

Kazinczyra emlékezve

A népkerti ünnepség a Kazinczy-kertben folytatódott, ahol hagyományosan megemlékeznek a falu egyik nagy szülöttéről, a nyelvújító Kazinczy Ferencről (1759. október 27. – 1831. augusztus 22.), kinek halála évfordulójához igazították 17 éve a falunapok időpontját, bízva abban, hogy mindig jobb időre számíthatnak, mint születési évfordulóján. Mindezt a polgármester elevenítette fel, aki után Borsi Lóránd, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke méltatta a nemzet kulturális felemelkedéséért tevékenykedett Kazinczyt, annak tükrében, hogy manapság is sok veszély leselkedik nemzeti identitásunkra. A nyelvújítóra emlékezett Balazsi Beáta és Szabó Imre is, majd koszorúk kerültek a Kazinczy-szoborra, utána újra a budapesti dobosok adtak műsort. Időközben a focipályán kialakított akadálypályán megkezdődött az előző napról elhalasztott fogathajtó verseny, ezt külön részletezzük. A délutáni/esti program már újra a Népkertben zajlott, ahol elsőként a helyi óvodások és kisiskolások ismételték meg előző napi műsorukat. A nemzetközi néptáncgálán a helyi Ezüstperje ifjúsági csoportja szatmári és dél-alföldi, a felnőtt csoport pedig vajdaszentiványi és mezőségi táncokat mutatott be. Az érmihályfalvi Nyíló Akác szilágysági, dél-alföldi és szatmári, míg az érkörtvélyesi néptáncosok mezőségi táncokkal rukkoltak ki. A Fülöpről érkezett Búzavirág néptánccsoport krasznamenti és szatmári táncokkal tette nemzetközivé a találkozót.

“Vagyunk egy páran”

Műfajváltás után a Silver Wings Egyesület érmihályfalvi és érkörtvélyesi, illetve a helyi Feel the Rithm csoport moderntáncosai szereztek örömet fellépésükkel a szülőknek, ismerősöknek. Az MM Pódium művészei, Molnár Júlia és Meleg Attila operett- és nótaműsorral szórakoztatta a közönséget, és szemtanúként állíthatom, volt olyan utóbbiak között, aki mindent végig énekelt az előadókkal. A székelyhídi Control Dance Group koreográfiában és megjelenítésben is látványos bemutatót tartott break- és latin táncokból, a falunap visszatérő fellépőjeként. Kékesi Zoltán gitáros emlékei szerint a Dolly Roll együttes legutóbb Érmihályfalván tette tiszteletét a régióban, ahova újra nagy örömmel jöttek, és azt is örömmel állapíthatta meg, hogy “vagyunk egy páran” – és szó mi szó, a csapat hírneve a semjéni színpad elé ugrasztotta a környéket. A ’60-astól a ’90-es évekig terjedő időszakot idézve játszották slágereiket (tudtak-e volna mást?). A mulatós műfaj kedvelői nagy rajongással fogadták Mohácsi Brigittát, és tévében vagy interneten is fellelhető dalait még a kisiskolás korosztály tagjai is vele együtt énekelték. Ő volt a falunap utolsó fellépője, éjfélkor a kultúrház melletti parkból lőtték fel a tűzijáték rakétáit, melyet a Népkert fái alól az utcára kiáradt nézősereg tapssal fogadott. Akinek még volt ereje, az visszatért a színpad környékére, hogy a sörsátrak alatt és a szabadtéri diszkóban múlassa az időt.

Legszebb porta

A sokéves hagyomány szerint idén is átadták a legszebb porták gazdáinak az elismerő okleveleket, illetve azzal a jogot, hogy az elsők három, a másodikak két, a harmadikak egy évig ne fizessenek házadót. A Biró Rozália szenátor melletti díjátadó, Balazsi József polgármester megjegyezte: a nagy szárazságban még nagyobb feladat volt a porták rendben tartása. A díjazottak (a külön nem jelzettek érsemjéniek): harmadikok – Czirják József, Badar Zsuzsanna, Csiri Antal, Dersidan Emil, Stéfán Ottó, Czirják Sándor, Tácsik László; másodikok – Béres János, Madar János, Szabó Sándor, Sandor Ioan (Érkenéz), Sorbán Ferenc és Ternován Ferenc (Érselénd); elsők – Csorba Terézia, Béres Csaba Ferenc.

Rencz Csaba

Címkék: ,