Emlékezés az ’56-os hősökre

Emlékezés az ’56-os hősökre
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) székházában tartotta megemlékezését az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc hőseire.

Szerda délelőtt tizenegy órára gyűltek össze az érdeklődők a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) székházának belső udvarán elhelyezett emlékplaketthez, hogy megemlékezzenek az 1956-os forradalom hőseiről. Igei áhítattal köszöntötte a megjelenteket Ráksi Lajos, a PKE egyetemi lelkésze, majd a nagyváradi Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének tagja, Oláh János idézte fel emlékeit. Az egykori politikai elítélt elmondta: „1958-ban léptem be a szervezetbe, amikor tizennégy éves voltam. A szervezet 1956-ban alakult, de én akkor még túl fiatal voltam, ezért el kellett telnie két évnek, hogy oda cseperedjek, hogy én is csatlakozni tudjak hozzá. A szervezet tagjai azt feltételezték, hogy az 1956-os események el fognak terjedni egész Kelet-Európában, és hogyha itt is üt az óra, akkor melléállunk. Voltak kisebb tevékenységek: a fiúk falfeliratokat hagytak éjszaka a város különböző utcáin. Reggelre a falfeliratok eltűntek, de a szekuritáte által lefényképezve, és a fiatalok viszontlátták a perek során a lefényképezett feliratokat”. Ezt követően Oláh János, akit a szervezetben való tevékenysége miatt ítéltek el, a nehéz börtönkörülményeket idézte fel. „A politikai börtön főként lelkileg volt nehéz, mert kevesebb volt az ennivaló és az alvásidő, mint amennyire szükségünk lett volna, nagyon ritkán jutottunk ki a levegőre.” Végezetül a szabadságra vágyó ifjak ideáljairól mondott néhány szót az emlékezőknek: „Az a három dolog, aminek a szellemében ez a szervezet alakult és működött, az a szabadság, az emberi méltóság és a nemzeti egység. Ezeket az eszméket a mai napig is valljuk és továbbvisszük. Most látjuk valamikori álmaink egy részét megvalósulni” – zárta szavait Oláh János. Ezt követően Jobbágy Emese, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi elnökségének tagja, majd Kálmán Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar (EMNT) megyei szervezete elnökségének a tagja szólt az egybegyűltekhez. Mindketten felidézték a magyarországi forradalom eseményeit, és hangsúlyozták annak történelmi jelentőségét.

Koszorúzás

A beszédek után a koszorúzás következett. A megemlékezés virágait helyezték el az ’56-os emléktábla és az alatta kifeszített lyukas magyar lobogó előtt az EMNP, az EMNT, a PKE, a Szent László Egyesület, a Partiumi Írótábor Egyesület, a Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Történelmi Vitézi Rend, valamint Tőkés László központi képviselői irodájának képviselői. Végül a polgárok helyezték el virágaikat az emlékplakett alá. A megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult.

Pap István