Emlékezés aktuális felhangokkal

Emlékezés aktuális felhangokkal
Nagyvárad – Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Bihar Megyei RMDSZ az idén is megemlékezett az 1848-as forradalom mártír jegyzőjéről, Szacsvay Imréről. A koszorúzást aktuálpolitikai üzenetek tarkították.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Bihar Megyei RMDSZ szervezete az idén is megemlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártír jegyzőjéről, halálának 161. évfordulója alkalmából. A Szacsvay Imre váradi szobránál lezajlott vasárnap déli ünnepségnek magyarországi vendégei is voltak, így részt vett a Magyar Országgyűlés jegyzői karának, a szegedi Hóvirág Népdalkörnek és az érdi Széchenyi Iskolának a küldöttsége. Az egybegyűlteket Biró Rozália, Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta: a főhajtás célja a közös múlt emlékének őrzése, becsülése és ismertetése, az egy nemzetben való gondolkodásnak az erősítése. “Szacsvay Imre tollvonása nem bűn volt, hanem hősiesség. Nap mint nap elhaladunk e nyílt tekintetű, hős kiállású személyiség emlékműve előtt, s bár napi teendőink tömkelege elszívja figyelmünk és erőfeszítésünk nagy részét, mégis kötelességünk megállni egy pillanatra, ha jelképesen is, hogy emlékezzünk, felemlegessük munkásságát és szilárd döntését, mellyel szentesítette a nagy eszmét”., fogalmazott.

A jegyzői kar nevében felszólaló Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő arra hívta fel figyelmet: Szacsvay Váradot képviselte a nemzet templomában és esküjéhez hű maradt mindhaláláig, amit a haynaui önkény miatt kellett elszenvedjen. Személyes síkra terelve mondandóját, a jobbikos politikus elmondta: külön megtiszteltetés számára, hogy itt lehet, mert anyai nagyapja Váradon volt főorvos, Szacsvay pedig Kossuth híveként a Radikális Párt képviselője volt, ahogyan ő is egy “magyar nemzeti radikális pártnak” a tagja.

Táblamutogatás

Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő beszédében arra kereste a választ: mit történt volna, ha Szacsvay a felkinált emigrációt választja és külföldön marad, mint Kossuth, illetve mit tett volna 18 év elteltével, az 1867-es kiegyezéskor. Megitélésében nehéz e kérdésekre válaszolni, és vezető politikusok sokszor állnak ma is hasonló dilemma előtt. Szacsvay tudatos felelősségvállalásának példája, Kós Károly Kiáltó Szó üzenetének meghallása és elfogadása, a történelmi tanulságok megszívlelése azonban az erdélyi és partiumi magyar közösségünk megmaradását és gyarapodását segíthetik elő.

A honatya felszólalása közben az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) jelenlevő képviselői három táblát tartottak maguk elé, melyeken árulónak nevezték az RMDSZ-seket, és azt kérdezték tőlük: mikor koszorúzzák meg Kozacek szobrát, a Szacsvay utcát miért nevezik Cuză Vodă utcának, illetve Lakatos Péter miért nem talál kivetnivalót az őszödi beszédben. A történtekre mintegy reakcióképpen, Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is szót kért. Arra emlékeztetett: Kossuth, Széchenyi és Deák nagyon sok mindenben nem értettek egyet, ennek ellenére egységesen, egyirányban küzdöttek a tiszta magyar jövőért. Ebbe azonban nem egymás sértegetése, mocskolása vagy jelzők használata fért bele, hanem a korrekt vélemény, a tisztelet és becsületes kiállás. “Nem illik hőseink emlékét meggyalázni aktuálpolitikai kérdésekkel. Nem szabad Nagyvárad magyarságának azt az üzenetet átadni, amit Magyarországon nyolc éven keresztül esetleg láttak. Nem a megosztó politika a nyertes, hanem az egységes, egy akaratú magyar politika az igaz politika”, közölte az ügyvezető elnök.

Koszorúzások

Az ünnepségen közreműködött Meleg Vilmos színművész, Szerefi-Perbáth Ilona népdalénekesnő, az állami filharmónia tagja és Thurzó Zoltán zongoraművész. Az RMDSZ különböző szervezetein kivül koszorúztak civil szervezetek, állam intézmények, iskolák, az EMNT, az MPP és az EMI, valamint a történelmi magyar egyházak képviselői is.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,