Emlékezés a hősökre

Emlékezés a hősökre
December 22-én, a romániai forradalom huszonhatodik évfordulóján a nagyváradi Rulikowski temetőben is megemlékeztek a forradalom mártírjaira.

Ortodox rítusú megemlékező szertartással vette kezdetét az esemény hétfőn délelőtt a nagyváradi Rulikowski temetőben három, a forradalomban elhunyt váradi katona – Puscau Adrian Victor, Cosma Marius és Danse Adrian Dorin – sírjánál. Sofronie váradi ortodox püspök mondott beszédet, majd Gheorhge Nemes ortodox pópa emlékezett vissza az 1989-es forradalom váradi eseményeire. Elmondta többek között azt, hogy a négy váradi mártírt – a negyedik áldozat Tomozei Neculai volt – már haláluk másnapján, december 23-án eltemették egyházi szertartással.

Népnemzeti hangulat

Az egyházi személyek beszédei után Claudiu Pop Bihar megye prefektusa szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy bár Románia volt az egyetlen kelet-európai kommunista ország, ahol erőszakosan dőlt meg a kommunista rezsim, de Bihar megyében békésen zajlottak le az események, amiért ő hálát mond az akkori megyei vezetők bölcsességének. A továbbiakban a prefektus a román nemzet büszkeségéről, és a román értékek megőrzéséről beszélt. Ezt követően a koszorúzás következett: a három mártír sírjánál koszorút helyeztek el a prefektúra, a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a katonaság, a Belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, és több más állami intézmény képviselői, a pártok közül pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR), valamint a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt, és Egységes Románia Párt (PRU) képviselői. A koszorúzás után zajlott le a díszfelvonulás, majd a jelenlevők átvonultak Neculai Tomozei sírjához, ahol szintén virágokat és koszorúkat helyeztek el.

Pap István