Emlékezés a gróf kartársra

Emlékezés a gróf kartársra
Nagyvárad- Péntek este az EKE ’91 Nagyvárad – Bihar által szervezett előadássorozat keretében Bartos Elekes Ildikó nyugalmazott tanárnő tartott expozét Széchenyi Zsigmondról az Ady líceum egyik termében.

 

 

Széchenyi Zsigmond író, vadász, Afrika-utazó, a természet és az állatok szerelmesének élete és munkássága volt a téma az EKE ’91 Nagyvárad- Bihar téli előadássorozatának legutóbbi alkalmán, melyen Bartos Elekes Ildikó nyugalmazott tanárnő értekezett a rá jellemző alapossággal és mindenre kiterjedő körültekintéssel. Ennek megfelelően nem csupán Széchenyi Zsigmond életéről beszélt, hanem röviden fel is vázolta azt a kort, amelyben élt, és a magyar kultúrtörténetben, illetve történelemben kiemelkedő szerepet játszó Széchenyi-családról is ejtett néhány szót. Mondandóját a könyvtáralapító, nevét még két é betűvel író Széchényi Ferenccel kezdte, majd a legnagyobb magyarral, Széchenyi Istvánnal folytatta, akinek, mint köztudott, szívügye volt az ország gazdasági és szellemi életének a fellendítése, illetve az iparosítás.

Több mint másfél évszázadot ugorva az időben, a jelenlevők megtudhatták, hogy tavaly januárban Bartos Elekes Ildikó hogyan került kapcsolatba Széchenyi Zsigmond özvegyével, a gróf nagyváradi szülőházán található emléktáblának az avatóünnepségén, majd ezúttal visszafelé forgatva a történelem kerekét, a száz évvel ezelőtti Nagyvárad korhű hangulata elevenedett meg, azoknak a személyiségnek a megemlítésével, akik akkoriban az említett ingatlan környékén laktak: Ritoók Zsigmond ügyvéd, Hegyesi Márton jogász, Wertheimstein Viktor bankár és Sztaroveszky Imre földbirtokos.

 

Fatető Szálloda

 

Ezután egyebek mellett megtudtuk, hogy Széchenyi Zsigmond kilenc szafarin vett részt Afrikában, és olyan személyiséggel került jóbarátságba, mint Ernest Hamingway író, gróf Almásy László Afrika-kutató vagy később Fekete István író. 1945 után azonban minden megváltozott, tipikus kelet-európai nemesi sors jutott neki osztályrészül. Kényszerlakhelyre került, volt, hogy nem kapott munkát, de azért általában tisztelték, sokan „gróf kartársnak” szólították. 1964-ben felkérték egy újabb afrikai útra, hogy kiállítási anyagokat (kitömendő állatokat) keressen a múzeumnak, azonban már egy „denaturált Afrikát” talált, a korábbi évtizedekben tapasztalt sokkal kevesebb vadállattal.

Bartos Elekes Ildikó felolvasott néhány részletet Széchenyi Zsigmond könyveiből, többek közt azt a fejezetet is, mely a Fatető Szállodáról szól, majd levetítette azt a két részes DVD-t, melyen Széchenyi Zsigmondné mesél néhai férjéről.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,