Emelkedő gépkocsiárak az autópiacon

Emelkedő gépkocsiárak az autópiacon
Szatmárnémeti – Autókereskedők szerint az eltörölt regisztrációs adó miatt a közeljövőben emelkedhet az import használt gépjárművek ára.

A július elsején eltörölt regisztrációs adó többnyire arra készetette a használtautó kereskedőket, hogy várakozó álláspontra helyezkedjenek. Ez látszik a Szatmárnémeti autópiacon, ahol vasárnap lényegesen kevesebb volt a külföldön bejegyzett személygépjármű. Autókereskedők véleménye szerint a regisztrációs adó eltörlése miatt előfordulhat, hogy az import járműveket valamivel drágábban is értékesíteni lehet majd a romániai piacokon, ezért sokan halogatják autóik eladását. A már a szatmárnémeti piacon megszokott luxusjárművek szerény számban képviseltették magukat, ezzel ellentétben a Daciák hosszú sora vonult fel a vásárlók, esetenként csak nézelődők előtt. Ebben a kategóriában is árnövekedés észlelhető amióta elindult az úgynevezett roncsautó program.

A 12 évnél idősebb működőképes járművekért tulajdonosa, egy új autó vásárlásánál ezer eurót meghaladó kedvezményben részesülhet, így a piaci árak is ennek függvényében emelkedtek. Egy 1999-ben gyártott Dacia 1310–es járműért 6700 lejt, 2002–es évjáratú Dacia Berlináért 8 800 lejt, amíg egy 2000–ben gyártott kombi Daciáért 7 400 lejt kért tulajdonosuk. A Dacia mellett nagyon sok Skoda Fabiát lehetett felfedezni a vasárnapi autópiacon, áraik válltozóak, egy 2003–ban gyártott Fabia 4 800 euróért, amíg egy két évvel fiatalabb társa 5 800 euróért cserélhetett tulajdonost. Természetesen nagyobb kategóriájú személygépkocsikat is árultak a piacon, mint példáúl egy 2005–ben gyártott Audi A4–es járművet, amelytől tulajdonosa 16 200 euró ellenében vált volna meg.