Emelkedik a víz-és csatornadíj

Emelkedik a víz-és csatornadíj
Szatmár megye – Július elsejétől emelkedik a vízdíj és a csatornadíj Szatmár megye azon településein, ahol az Apaserv Rt. felel a szolgáltatásért. Az áremelés a csatorna-és vízhálózat bővítését és felújítását célzó projekt önrészének fedezéséhez szükséges, tájékoztatott Leitner János (képünkön), a vízművek igazgatója.

Szatmár megye városaiban és több községében, ahol az Apaserv Rt. felel a szolgáltatásért, 2,81 lej lesz a víz köbmétere, és 1,67 lejre emelkedik a köbméterenkénti csatornadíj, tájékoztatott Leitner János, a vízművek igazgatója. Azokon a településeken, ahol eddig egységes volt a díjszabás, júliusban 21 százalékkal emelkedik a vízdíj, és 26 százalékkal a csatornadíj, jövő év júliusában pedig a vízdíj további 2 százalékkal, a csatornadíj pedig 13 százalékkal fog drágulni.

Miután aláírták a finanszírozási szerződést, elindult a csatorna-és vízhálózat bővítését és felújítását célzó Európai Uniós finanszírozású projekt megvalósítása. A 102 millió Euró értékű pályázat 85 százalékát az EU finanszírozza vissza nem térítendő támogatás formájában. A pályázat költségének 7,6 %-át az Apaserv Rt., 2%-át az érintett önkormányzatok fedezik, a fennmaradó összeget pedig az országos költségvetésből biztosítják. A vállalat a 7, 8 millió eurós önrészt kölcsön formájában veszi fel az Európai Fejlesztési Banktól, amit a vízdíj emelésből kell visszafizetni.

Az EU döntött

A pályázat eu-s kivitelezője három éves stratégiát dolgozott ki a vízdíj emelésére, amelyet később módosított. Ennek értelmében a víz-és csatornadíj 2014-ig minden év júliusában emelkedni fog. Mivel még nem volt biztos a pályázat sikere, tavaly nem hajtották végre az áremelést, ez az oka annak, hogy az idén nagyobb emelésre van szükség. Ez az emelés minden olyan települést érint, ahol az Apaserv Rt. kezeli a hálózatot. Azokon a településeken, ahol korábban alacsonyabb volt a vízdíj, most nagyobb lesz az árnövekedés, hiszen az eu-s konzultáns javaslatára az díjszabás egységes lesz minden településen. Amint Leitner elmondta, mivel a pályázat költségének 85 százalékát Brüsszel állja, a vízdíj emelésének módjáról is ők döntöttek. Amikor kiszámolták a díjszabást, figyelembe vették a romániai életszínvonalat, illetve az Apaserv Rt. költségvetését, ennek megfelelően Szatmár megyében a vízdíj az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, hiszen Magyarországon háromszoros, Németországban ötszörös vízdíjat fizet a lakosság. Mivel a romániai megyék többsége elindította a pályázatot, mindenütt emelkedni fog a vízdíj, így várhatóan Szatmár megyében továbbra is az országos átlagár alatt marad a díjszabás, mutatott rá az igazgató

Pándi Annamária

Címkék: , , ,