Emeletes parkolót a Bihar-hágóra

Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke
Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke
A Bihar Megyei Tanács emeletes parkolóházat akar építeni a Bihar-hágóra, a vértopi üdülőtelepre. Jövőre kezdenék az építkezést.

A most még csak óhaj szintjén létező elképzelésről Traian Bodea, a Bihar Megyei Tanács alelnöke számolt be tegnap a sajtó munkatársainak, elmondva, hogy az idén hirdetik meg a közbeszerzési eljárást a hatástanulmány elkészítésére, és jövőre már magát az építkezést is meg akarnák kezdeni. A beruházást a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből valósítanák meg Diófás, vagy Felsőmezős önkormányzat tulajdonában lévő telken, de a parkolóháznak mindenképpen a sípályák közelében kell lennie. A pontos költségvetést a megvalósíthatósági tanulmány állapítja meg, mondta Bodea, de az előzetes becslések szerint a létesítmény felépítése körülbelül 7–800 ezer euróba fog kerülni. Mint Bodea elmondta, a parkolóházban mellékhelyiségek, öltözők is lesznek, sőt, akár csomagmegőrző is.

Balesetveszélyes

Traian Bodea elmondta, hogy nemrégiben járt a vértopi üdülőtelepen és csalódással kellett tapasztalnia azt, hogy nincsenek megfelelő körülmények biztosítva, holott minden hétvégén több ezer ember megy fel a Bihar-hágóra, viszont nincs hova parkolni az autóval, nincsenek járdák, az emberek, a gyerekes családok az autók között a műúton kénytelenek közlekedni, így az egész környék nagyon balesetveszélyes. Újságírói kérdésre válaszolva Bodea elmondta: a felépült parkolóházat vagy valamelyik helyi önkormányzat, vagy pedig a megyei tanács által erre a célra létrehozott entitás fogja üzemeltetni. Az alelnök felvázolta a tanács hosszabb távú tervét is a Bihar-hágóval kapcsolatban. Mint mondta, a Bihar Megyei Tanács szándéka, hogy a Fehér Megyei Tanáccsal együtt fejlessze a Bihar-hágót, ahova helikopterleszálló pályát, rendőrőrsöt, tűzoltó egységet és orvosi ellátó központot kell építeni, illetve létesíteni, egyelőre ugyanis az oda látogató turisták számára semmiféle hasonló jellegű szolgáltatás nem áll rendelkezésre.

Pap István